В края на летния сезон и периодът за отпуск на милиони служители, Euronews предлага наръчник с основните акценти от технологичната сфера за следващите месеци, както и новостите в сектора, които да наваксате, ако сте ги пропуснали през почивката си.

Какво предстои: (Нов?) комисар по дигиталната политика

През октомври Европейският парламент трябва да одобри новите комисари и да разберем кой ще наследи Тиери Бретон на поста комисар по вътрешния пазар, отговарящ за редица дигитални политики.

Бретон, който е номиниран за втори мандат, може да запази поста, тъй като повечето от другите кандидати нямат опит в областта на технологиите.

Очаква се новоизбраният колегиум на комисарите да встъпи в длъжност на 1 ноември, но не е изключено и забавяне.

Изборите в САЩ и технологиите

Доналд Тръмп и Камала Харис засега се движат наравно в проучванията на общественото мнение за президентските избори.

Резултатите биха могли да окажат значително влияние върху отношенията на страната с ЕС, а в по-общ план – и върху нейната политика в технологиите.

Ако спечели Камала Харис, със силните си връзки със Силициевата долина и акцент върху етичните иновации, вероятно ще продължи подхода на Джо Байдън, по-близък до регулаторния фокус на ЕС върху безопасността на AI и дигиталното управление.

При следваща администрация на Тръмп в Белия дом, вероятно ще има програма „Америка на първо място“. Неговата политика, даваща приоритет на дерегулацията и вътрешните въпроси, може потенциално да доведе до подновяване на трансатлантическото напрежение.

Тръмп е подкрепян от технологични магнато като Мъск, който открито се противопоставя на регулациите на ЕС.

Изкуствен интелект

Законът за изкуствения интелект влезе в сила на 1 август, но тежката работа едва сега започва.

Компаниите трябва да спазват правилата, но държавите членки трябва да започнат да назначават регулатори. Службата за изкуствен интелект събира обратна информация от компаниите в рамките на консултация за изкуствения интелект с общо предназначение.

Очаква се да има и повече резултати от Пакта за AI - това са подготвителни ангажименти, които да помогнат на компанитие да се подготвят за правната рамка.

С Пакта Комисията цели да им позволи да изпреварят Закона за AI с доброволни ангажименти и да обменят идеи чрез семинари, организирани от Службата за AI на изпълнителната власт на ЕС.

Бъдещият Парламент вероятно ще се съсредоточи върху сиви зони като AI и авторското право, отговорността и AI на работното място.

Порнографско съдържание с деца

След като компромисът, предложен от белгийското председателство по спорния Регламент за съдържание, свързано със сексуално насилие над деца (CSAM), се провали през юни миналата година, през октомври в Съвета на ЕС ще започнат нови обсъждания.

Унгарското председателство ще отговаря за постигането на общ подход, след като испанското и белгийското изпаднаха в задънена улица по въпроса за сканирането на криптирани съобщения и изображения.

Унгарците планират да намерят изход от тази безизходица през декември.

Киберсигурност

Експертната група на ЕК не успя да постигне съгласие относно доброволните сертификати за облачни услуги (EUCS) и през последните месеци дебатът се политизира.

Очаква се обсъжданията да продължат и след лятото. Междувременно Законът за киберсигурността (CSA), който дава мандат на Агенцията на ЕС за киберсигурност ENISA да разработва такива сертификати, подлежи на преразглеждане.

Бъдещето на телекомите

Очакват се резултатите от приключилата в края на юни консултация относно бъдещето на телекомуникационната и цифровата инфраструктура, която ще бъде в основата на предложение на Комисията в началото на 2025 г.

Дискусията, започната от Бретон миналата година, стана обект на силно лобиране от телекомуникационната индустрия, както и на най-големите платформи. Нито една от тях не иска да допринася повече за изграждането на модерни мрежи.

Какво да следите

Гражданската инициатива „Спрете убийството на видеоигрите“ набира скорост.

Петицията, стартирала на 31 юли, вече е събрала над 300 000 подписа, с които ЕС се призовава да спре издателите на лицензи за видеоигри да изключват игрите при прекратяване на поддръжката.

Авторите на инициативата разполагат с една година, за да съберат необходимите един милион подписа, за да бъде разгледана от Европейската комисия.

Ако сте пропуснали

В стремежа си да увеличи европейското производство на микрочипове, в Дрезден, Саксония, ще бъде изградена Европейска компания за производство на полупроводници (ESMC).

Новият завод ще произвежда т.нар. високопроизводителни чипове, използвани за автомобилни и промишлени приложения, и ще заработи с пълен капацитет до 2029 г.

Без почивка за Мъск

Илон Мъск, милиардерът и главен изпълнителен директор на платформата за социални медии X, започна месеци юли с оспорване на първоначалните констатации на ЕК, сочещи нарушения на Закона за дигиталните услуги.

Мъск отвърна на удара, заявявайки, че „ ЕК предложи на X незаконна тайна сделка, ако тихомълком цензурираме съдържание, без да казваме на никого“.

В края на юли Обединеното кралство беше шокирано от нападение с нож, последвано от бурни протести в цялата страна. Мъск ескалира напрежението в социалните медии, като обяви, че избухва „гражданска война“.

Тези действия потенциално биха могли да се прибавят към вече значителното разследване на DSA срещу X, заявиха от ЕК.

В началото на август Мъск се сблъска с нови оплаквания във връзка с използването на потребителски данни за обучение на модела за изкуствен интелект на X.

С наближаването на изборите в САЩ милиардерът, убеден поддръжник на Доналд Тръмп, сподели фалшив видеоклип на Камала Харис и насрочи интервю с кандидата на републиканците за 13 август.

Ден преди това Тиери Бретон издаде писмо, с което напомни на X за задълженията му по Закона за дигиталните услуги. Въпреки острия отговор на Мъск, той беше подкрепен от републикански политици и гражданското общество, като всички твърдяха, че ходът на Бретон трябва да се тълкува като намеса в изборите.

Нов парламент, нови герои

Новоизбраните членове на Европейския парламент се събраха на първата си пленарна сесия от 16 до 19 юли.

Сред тези, които ще имат влияние по въпросите на технологиите и цифровите технологии през този мандат, са двама бивши служители на Meta, които отново разпалват дискусията за регулация.

Следващата пленарна сесия ще се проведе от 16 до 19 септември в Страсбург.