13-те милиарда долара, които Илон Мъск взе назаем, за да купи Twitter, се превърнаха в най-лошата сделка за банките от финансовата криза през 2008-2009 г. насам.

Седемте банки, участващи в сделката, включително Morgan Stanley и Bank of America, отпуснаха парите на холдинга на милиардера, за да придобие през октомври 2022 г. социалната мрежа, която сега носи името X.

Финансовите институции, които отпускат заеми за придобивания,, обикновено бързо продават дълга на други инвеститори, за да го изтеглят от балансите си и да спечелят пари от такси, посочва The Wall Street Journal.

Но банките не успяха да се освободят от дълга, без да понесат големи загуби - най-вече заради слабите финансови резултати на X - и оставиха заемите в балансите си, или казано на жаргон - „висящи“.

Стойността на заемите за Мъск бързо се е понижила след приключването на придобиването на стойност 44 млрд. долара. Но нов анализ на WSJ показва как постоянното им влошаване е поставило сделката в историческа зона.

Според данни на PitchBook LCD заемите за Twitter са висели по-дълго от всяка подобна сделка от финансовата криза през 2008-2009 г. насам, за която изследователската компания разполага с пълни данни. Тогава е имало много повече висящи сделки, но банките през този период обикновено са успявали да продадат или отпишат по-голямата част от висящия си дълг в рамките на около една година след отпускането на заемите.

Дълъг махмурлук

Стивън Каплан, професор по финанси в Чикагския университет, който следи подобни споразумения от 80-те години на миналия век, казва, че Twitter е не само най-голямата по размер сделка след финансовата криза от 2008 г., но и една от най-големите за всички времена.

„Заемите тежат на банките много по-дълго от други висящи сделки, които сме виждали.“

Според източници на WSJ, участвали в сделката, банките, които са се съгласили да гарантират сделката, която дори според Мъск е била надценена, са го направили до голяма степен, защото възможността за банковото обслужване на най-богатия човек в света е била твърде привлекателна, за да се откажат от нея. Мъск и други инвеститори събраха около $30 млрд., за да купят компанията, което все пак е дало на банките известен резерв, в случай че нещата се объркат.

Финансовите институции- сред които са и Barclays, Mitsubishi UFJ Financial Group, BNP Paribas, Mizuho и Société Générale - успяват да съберат големи лихвени плащания от заемите на X. Обикновено те са за срок от седем до осем години, а лихвите по тях са с няколко процентни пункта по-високи от референтните за компании с инвестиционен рейтинг. И в крайна сметка банките биха могли да бъдат обезщетени, ако X успее да покрие лихвените си задължения и да изплати главницата при настъпване на падежа.

„На арбитражна цена те биха могли да го продадат на загуба, но с Мъск в крайна сметка могат да получат 100 цента за долар, ако нещата се развият добре“, казва Каплан. Но почти две години след придобиването от Мъск бизнесът на X все още се бори да излезе от дълбоката дупка, в която изпадна под негово ръководство - миналата година платформата заяви, че стойността ѝ е спаднала с повече от 50% до около $19 млрд.

Въпреки че данните сочат, че използването на приложението се е увеличило на фона на експлозията от политически новини през последните месеци, няма доказателства, че това се превръща в значимо възстановяване на приходите от реклама, които дълго време поддържаха компанията, която преди Мъск се бореше да поддържа печалби.

Милиардерът премина от това да каже на рекламодателите, които са напуснали платформата, да ходят по дяволите, до това да съди тях и една търговска група този месец, твърдейки, че те незаконно са се уговорили да бойкотират X. Групата заяви, че планира да опровергае твърденията в съда.

Обслужването на заемите със сигурност не помага на финансовото състояние на X. Дори преди лихвените проценти да спрат да се покачват, Мъск заяви, че годишните такси възлизат на около 1,5 млрд. долара.

С бързото наближаване на двегодишния срок на заемите в Twitter банките не са предприели стъпки за продажбата им, дори след като някои от тях са намалили стойността на дълговете със стотици милиони долари.

Загубите на хартия са намалили печалбите на банките, а държането на високорискови кредити директно в баланса привлича повече внимание от страна на регулаторните органи. Според някои от източниците на изданието, заради Twitter и други висящи сделки, някои от финансовите институции са намалили размера на заемите, които са предоставили за осигуряване на капитал за сделки за придобивания.

Подобни висящи сделки, са помогнали да се сринат позициите на някои гиганти в класацията на инвестиционното банкиране, която е внимателно наблюдавана. Според данни на Dealogic Bank of America и Morgan Stanley са заемали първите две места в класацията на инвестиционните банки в САЩ за финансиране с ливъридж през 2021 г. и 2022 г. през някои тримесечия преди Мъск да купи Twitter. През 2023 г. и 2024 г. JPMorgan и Goldman Sachs - които не са финансирали сделката за Twitter - са заемали първите места.

На най-добрите инвестиционни банкери от екипа по сливания и придобивания на Barclays е било съобщено на вечеря в Ню Йорк в началото на миналата година, че възнаграждението на всички в залата ще бъде намалено с поне 40% спрямо предходната година. Според WSJ банката е имала няколко висящи сделки, които са навредили на резултатите ѝ, но X е била далеч най-голямата.

Според източници на изданието след като банкерите са получили бонусите си за годината, около 50 от 200-те управляващи директори на Barclays са напуснали компанията. В началото на тази година банките обсъдиха възможен план за преструктуриране на сделката, при който Мъск би могъл да изплати част от висящия дълг на X, а банките биха се съгласили на по-ниски лихвени плащания.

Сделката със социалната мрежа представлява параграф 22 за банките. От една страна, те желаят да бъдат добре позиционирани, за да работят с Мъск и неговите шест компании, които варират от Tesla до Neuralink и xAI. Много от тях смятат, че евентуално първично публично предлагане на ракетната компания SpaceX или на сателитния му бизнес Starlink е събитие, което потенциално ще генерира огромни такси и което не искат да пропуснат.

Но междувременно някои от публичните коментари на Мъск направиха продажбата на дълга по-трудна за тях предвид произтичащия от тях натиск върху бизнесите му.