Инвестиционното дружество LetterOne, частично собственост на санкционираните олигарси Петър Авен и Михаил Фридман, придобива миноритарен дял (14,87%) в Harbour Energy – най-голямата британска петролна компания с дейности в Норвегия, Югоизточна Азия, Германия, Северна Африка и Аржентина.

Тъй като руските олигарси обаче са санкционирани от правителството на Обединеното кралство, няма да получават от печалбата на LetterOne. Според доклад на BBC, те дори не поддържат контакти с компанията.

Междувременно Harbour Energy наскоро придоби голяма част от базираните в Германия съоръжения за добив на нефт и газ на Wintershall Dea от химическата BASF.

Стойността на тази сделка е 11,2 млрд. долара (10,14 млрд. евро), отбелязва Euronews. Тъй като LetterOne притежаваше частично и Wintershall Dea, тя получи 251 488 211 акции на Harbour Energy като част от сделката, включени в емисията на акции на стойност 4,15 млрд. долара (3,76 млрд. евро). BASF получи останалите акции от тази емисия.

Акциите, разпределени на LetterOne, са конвертируеми с преференциални права, известни като привилегировани акции. Те няма да бъдат регистрирани или търгувани на фондова борса или пазар. Въпреки това, ще получават дивиденти от Harbour Energy. В случай че санкциите срещу Фридман и Авен бъдат отменени, тези акции също биха могли да бъдат променени в акции с право на глас.

След приключването на сделката с Wintershall Dea Линда Кук, главен изпълнителен директор на Harbour Energy, заяви:

„Изключително горди сме, че завършихме придобиването на Wintershall Dea. То бележи четвъртото ни и най-трансформиращо придобиване от основаването ни през 2014 г. и е още една голяма стъпка напред, тъй като продължаваме да изграждаме глобална независима петролна и газова компания, фокусирана върху безопасния и отговорен добив на нефт и газ, от които светът все още се нуждае.“

„LetterOne се ангажира за дългосрочни инвестиции в предприятия с важно значение. Компанията се гордее, че е част от по-голям и по-силен енергиен бизнес в Обединеното кралство, който ще укрепи енергийната сигурност, ще увеличи инвестициите и ще създаде работни места, като същевременно ще помогне за постигане на амбициозните цели на страната за енергиен преход.“, заяви пред Euronews говорител на LetterOne.

Harbour Energy отказа коментар.

Както компанията, така и правителството на Обединеното кралство обаче бяха критикувани, че са позволили на LetterOne да придобие дял. Това се дължи на все още действащите санкции, наложени двамата руски олигарси, както и на продължаващата война в Украйна.

В Обединеното кралство нараства загрижеността относно разрешаването на руски олигарси да притежават каквато и да е част от ключова инфраструктура, която може да е стратегически важна за правителството.

Тъй като Harbour Energy е най-голямата енергийна компания, тази стъпка може да се разглежда като доста рискова за енергийната сигурност на страната.

Подобни опасения бяха подкрепени и от редица други европейски държави като Финландия и Норвегия, които планират да наложат по-строги мерки на руснаци, които купуват имоти на тяхна територия.

„Правителството и Harbour трябваше да стоят на километри от тази сделка. Санкционирани руски олигарси, които торите смятат за твърде съмнителни, получиха огромна част от най-големия производител на петрол. Олигарсите нямат място в енергийната индустрия на Обединеното кралство.“, коментира пред Euronews Луис Уилсън, ръководител на отдела за изкопаеми горива в групата Global Witness.