Акциите на AstraZeneca паднаха с над 5% във вторник сутринта, което е най-големият еднодневен спад от седем месеца насам.

Поевтиняването на акциите беше регистрирано тъй като британският фармацевтичен гигант обяви разочароващи резултати от изпитания на лекарство за рак на белия дроб, съобщава CNBC.

Производителят на ваксината срещу COVID-19 се търгуваше на дъното на FTSE 100 и повлече надолу по-широкия сектор на здравеопазването.

Обявените данни показаха, че експерименталното му лекарство не е подобрило значително резултатите за общата преживяемост на пациентите.

Резултатите от късния етап на проучването TROPION-Lung01 фаза III показаха, че общата преживяемост от новото лекарство „не е достигнала статистическата значимост“, заявиха от компанията.

Лекарството Dato-DXd се изпитва срещу химиотерапевтично лечение дпри пациенти, чийто недребноклетъчен рак на белия дроб се е върнал след един или два предишни опита за лечение.

Сюзън Галбрейт, изпълнителен вицепрезидент на отдела за научноизследователска и развойна дейност в областта на онкологията в AstraZeneca, заяви, че резултатите показват „клинично значими“ тенденции към подобряване на преживяемостта на пациентите с напреднал рак на белия дроб.

Изпитванията на лекарството се наблюдават от инвеститорите, които се надяват, че това може да бъде още едно печелившо лекарство след успеха на ваксината Covid-19 на базираната в Кеймбридж компания, допълва CNBC.

По-ранните изпитания през юли 2023 г. обаче също разочароваха пазарите, въпреки че показаха известен успех в спирането на развитието на рака.

Лекарството, което се разработва съвместно с японската Daiichi Sankyo, сега търси одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, което трябва да бъде получено през декември.

Citigroup заяви в коментар до анализаторите, че това е „смесена картина“ за лекарството, но че доверието в одобрението „остава високо“, въпреки че резултатите от днес усложняват картината.

„Смятаме, че данните създават повече сложност и по този начин, ако има нещо друго, допълнителноповишават рисковете за одобрение в краткосрочен план“, допълват от финансовата институция.