В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че Москва трябва да обмисли ограничаване на износа на уран, титан и никел в отговор на западните санкции.

Забележките на Путин пред министри на страната предизвикаха покачване на цените на никела и доведоха до поскъпване на акциите на компаниите за добив на уран.

В коментарите си, излъчени по телевизията, руският лидер заяви, че такива ограничения могат да бъдат въведени и за други стоки, отбелязвайки, че Русия е основен производител на природен газ, диаманти и злато. Все пак той добави, че не е необходимо мерките да бъдат предприети „утре“ и не трябва да нанасят щети на самата Русия.

„Русия е лидер по запаси на редица стратегически суровини: за природния газ това са почти 22% от световните запаси, за златото - почти 23%, за диамантите - почти 55%“, посочи Путин, цитиран от Reuters, а, обръщайки се към министър-председателя Михаил Мишустин, добави: „Моля, погледнете някои от видовете стоки, които доставяме на световния пазар. Може би трябва да помислим за някои ограничения - уран, титан, никел. Но не трябва да правим нищо, с което да си навредим“.

Западните страни рязко намалиха покупките на руски петрол и газ след началото на войната в Украйна, но Русия остава основен доставчик на метали за световните пазари, така че едно намаляване или спиране на износа ѝ може да предизвика смущения, смятат анализатори.

Тримесечните договори за никел на London Metal Exchange (LME) се повишиха с 2,6% до 16 145 долара за метричен тон малко след изказването на Путин.

Русия е дом на Nornickel, най-големият производител на рафиниран никел в света. Компанията е основен доставчик на този метал за Китай и Европа.

Повече от една пета от никела в складовете, регистрирани на LME, е с руски произход, сочат данни от вторник. Металът се използва в батерии и в сплави с широк спектър от приложения, включително брониране и турбинни лопатки.

Цените на акциите на канадските уранови мини растат

Изказването на руския президент повиши акциите на урановите мини. Тези на канадските компании NexGen Energy, Cameco и Denison Mines например се повишиха с между 5,2 и 5,4%. Русия е четвъртият по големина производител на уран в света и разполага с около 44% от световния капацитет за обогатяване.

През 2023 г. САЩ и Китай оглавяват списъка на вносителите на руски уран, следвани от Южна Корея, Франция, Казахстан и Германия.

През май президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за забрана на вноса на обогатен уран от Русия - търговия на стойност около 1 млрд. долара годишно. Въпреки това в него са предвидени дерогации в случай на опасения за доставките, които биха позволили на Министерството на енергетиката на страната да поддържа нормални нива на внос на руски уран до 2027 г. На Русия се падат 27% от обогатения уран, доставен на американските ядрени реактори с търговска цел през миналата година.

„Ще бъде наистина трудно той да се замени, особено в краткосрочен план, през следващите 2-3 години“, категоричен е анализаторът от Citi Аркадий Геворкян. „Западните обогатители правят планове за изграждане на допълнителни мощности за обогатяване, за които ще са необходими поне три години. Предвиждаме, че комуналните предприятия в САЩ може да успеят частично да го заменят чрез внос на нискообогатен уран от Китай.“

Русия също така е третият по големина производител на титанова гъба в света, която се превръща в метал за промишлени приложения в космическата, морската и автомобилната промишленост, но има ниски собствени запаси от титанови минерали.

Най-големият руски производител на титаниева гъба „ВСМПО-Ависма“, отчасти собственост на санкционирания отбранителен конгломерат „Ростех“, доставяше титан на компании като Boeing и Airbus преди войната в Украйна. Канада постави „ВСМПО-Ависма“ под санкции, но предостави на Airbus дерогация, която ѝ позволява да използва руски титан в производството си. Boeing спря да купува титан от Русия по-малко от две седмици след началото на войната през 2022 г.

Руските митнически данни показват, че Съединените щати все още купуват руски титан, но най-големите купувачи са Франция, Китай и Германия.