Още в първите месеци на войната Русия предложи на затворниците в страната амнистия срещу участие в бойните действия. Сега това прави и Украйна.

Петнадесет пехотинци от 59-а бригада, част от батальона „Шквал“, например са бивши затворници. Осъдени за различни престъпления, те възприемат службата си в защита на държавата си като изкупление и шанс за нов живот без криминално досие.

Уловката за затворниците е, че те са обвързани с военните до края на войната. Съществува и значителен финансов стимул: Според украинското министерство на отбраната заплатите варират от 500 до 4000 долара на месец в зависимост от времето, прекарано на фронтовата линия.

CNN получава ексклузивен достъп до тези наскоро вербувани затворници край ключовия за Донбас град Покровск. През последните седмици той се превърна във фокусна точка като част от близо 600-километровата линия на съприкосновение, която не разполага с хора и боеприпаси, а се сблъсква с настъпващите по-добре снабдени и огромни руски сили.

Сред новобранците е и 41-годишният Виталий, излекуван наркоман и баща на пет деца. Той разказва пред CNN, че е излежал 10 години в затвора за четири различни престъпления, последното от които е за тежка телесна повреда.

„Животът ми беше луд. Израснах с бандити, както и всички момчета в подразделението“, разказва той, като добавя, че, присъединявайки се към редиците на украинските въоръжени сили, вижда нова възможност пред себе си:

„Трябва да обърна нова страница в живота си. Животът ми беше объркан. По-добре е да бъда полезен тук, да бъда около братя и съвсем различен социален кръг“.

Той е в окопите от три месеца след кратък, 21-дневен период на обучение. Не съжалява за избора си да се присъедини към армията, но казва, че е бил наивен за това какво да очаква.

„Животът тук е труден. Не съм мислил, че ще бъде толкова труден“, казва той.

Животът като пехотинец е особено опасен, като жертвите са повече, отколкото при другите родове войскови подразделения. Пехотинците често са изложени на атаки от руски дронове и щурмуване на окопи, тъй като прекосяват пеша големи пространства земя.

Виталий си спомня за особено жестока атака с дрон срещу негов другар.

„Той беше разглобен на части. Толкова е трудно да се гледа, но какво можеш да направиш? Не можеш да помогнеш. Трябва да го оставиш зад себе си, защото половината от човека вече го няма“, казва той.

През юни Министерството на отбраната на Украйна стартира инициативата, която дава възможност на затворниците да служат в армията, в замяна на свобода след войната. Съществуват обаче строги правила относно набирането. На осъдени, които са извършили изнасилване или друг вид сексуално насилие, е забранено да се присъединят към армията. Повечето от бившите затворници, с които CNN се среща, са били в затвора за престъпления като грабеж или тежка телесна повреда.

От батальона „Шквал“ казват, че отправят юридически запитвания, които да позволят на затворници, извършили убийство, да се присъединят към редиците им, тъй като смятат, че те могат да притежават умения, необходими на бойното поле.

Виталий е един от общо 4650 осъдени, включително 31 жени, които са освободени и призовани за военна служба, съобщават от Министерството на отбраната на Украйна за CNN. Общо 5 764 лишени от свобода са изразили желание да служат.

Инициативата за убеждаване за участие в бойни действия, както и реформата на наборната военна служба, са опит да се подсилят разклатените редици на украинските войници след две години и половина на изтощителна война. Хората, с които телевизията разговаря на фронтовата линия, обаче загатват за проблеми с програмата, включително непоследователни и кратки периоди на обучение. Според тях тези трудности, съчетани с хроничния недостиг на военнослужещи, намаляват способността на Украйна да отблъсне нахлуващите сили на руския президент Владимир Путин.

Тъй като животът на фронтовата линия е по-предизвикателен, отколкото мнозина са очаквали, Виталий сега съжалява, че не е обърнал повече внимание по време на краткото си обучение.

„Бяхме глупави и не го взехме на сериозно. Не бяхме отговорни, беше грешка да не слушаме и да не обръщаме внимание“, категоричен е той.

Запазване на реда

За да няма нарушения на реда в подразделението на Виталий, се грижи командирът на ротата Олександър. Той напуска длъжността си на надзирател в затвора през февруари 2022 г., когато започва войната. Сега, въпреки протестите си, той отново е на старата си работа - но този път на бойното поле.

„Те ме виждат като бивш надзирател в затвора, като брат по оръжие, като командир, всички тук живеят като едно семейство“, казва Олександър. „Аз съм психолог, баща, майка, всичко“.

Заедно с 15-те затворници, които вече са в неговото подразделение, той очаква още 25 от затвора, в който е работил.

„Много от тях имат семейства, пред които са се срамували от това, което са направили. Те имат деца, на които казват, че баща им е затворник. Когато се присъедини към въоръжените сили, лишеният от свобода вече не е затворник, а герой“, казва Олександър.

Но духът на пехотинците спада, тъй като най-добрите западни оръжия са били пренасочени към нахлуването в Курск. Войниците нямат мотивация, а леките и бронираните превозни средства намаляват, което усложнява логистиката и евакуацията.

Именно духът обаче може да е единствената надежда на Украйна в Покровск, тъй като руските сили се приближават към града. Те са само на 8 километра, според карта от 10 септември на DeepState - група, която следи напредъка на руските сили в Украйна и която е свързана с украинските служби за сигурност.

Покровск е жизненоважен град за снабдяване на силите на Източна Украйна, които се борят срещу прилива на руски войници. Превземането му би било успех за Путин, който иска да поеме контрола над целия Донецки регион. Това може да доведе до изтегляне на украинските сили от Часив Яр и до приближаване на линията на съприкосновение към много по-големите градове Краматорск и Славянск.

Олександър е наясно с незавидната си задача да държи руснаците на разстояние, но смята, че войниците му имат умение, което другите нямат:

„Субкултурата на осъдените е свикнала да оцелява. Това означава физическа издръжливост, морална издръжливост, плюс хитрост, логическо мислене, много по-високи от тези на обикновените цивилни.“