Когато вижда военния патрул, който раздава повиквателни в покрайнините на Киев, един мъж се промъква в близкия магазин. Друг отказва дори да спре пред офицерите. Много хора обаче спокойно се подчиняват.

Макар че много мъже се съгласяват със засилената мобилизация в Украйна за попълване на войсковия състав повече от 28 месеца след руското нахлуване, те нямат толкова голямо желание да се бият, колкото преди, казва пред Reuters офицер от наборната служба, който използва позивната „Фантомас".

"Сега, доколкото знам, повечето от опашките в наборните служби са на хора, които искат да получат някакво освобождаване", казва 36-годишният служител.

Ветеранът от бойните действия е в първите редици на усилията за удвояване на наборната служба, въпреки намаляващия обществен ентусиазъм, тъй като военните анализатори определят възстановяването на военните сили като едно от основните предизвикателства на бойното поле за Киев.

През април президентът Володимир Зеленски понижи възрастта за набиране на военнослужещи от 27 на 25 години и подписа влязла в сила през май реформа на процеса на мобилизация, която задължава мъжете под 60 години да подновяват личните си данни в бюрата за набиране на военнослужещи или онлайн. Въпреки че броят на наборниците остава забулен във военна тайна, някои административни и военни служители коментират, че промените, включително кампанията за увеличаване на доброволното набиране, са върнали усилията за мобилизация в правилната посока след два месеца.

В писмено изявление украинските военни съобщават пред информационната агенция, че процентът на наборната военна служба се е увеличил повече от два пъти през май и юни в сравнение с предходните два месеца, без да предоставят данни. Говорителят Богдан Сенник определи това като "положителна тенденция". Средната възраст на мобилизираните войници остава непроменена - около 40 години.

Демобилизация

Укрепени от дълго отлаганата западна помощ, украинските сили от месеци се борят да удържат линията срещу руските войски, които напредват в източната част на страната. Много от уморените войници отчаяно искат да бъдат заменени след повече от две години почти непрекъсната служба, без да има яснота кога ще бъдат демобилизирани от въоръжените сили, наброяващи около 1 милион души.

Запитан за цифрата от 200 000 допълнителни военнослужещи, цитирана в германски вестник, Роман Костенко, секретар на парламентарната комисия по национална отбрана, изчислява, че армията може да се похвали с толкова до края на годината, ако процесът продължи със сегашните си темпове. Това, според него, би позволило на Украйна да обмисли законодателство за демобилизация на част от войските, въпреки че вътрешният министър предупреди, че това, без освободените да бъдат заменени пропорционално, може да отслаби фронта.

Матийо Булеж, анализатор по отбраната към базирания във Вашингтон Център за анализ на европейската политика, посочва, че оценката за 200 000 души е окуражаваща, но че по-важната задача ще бъде тяхното обучение и правилното им разпределение на фронта.

„Украйна трябва да инвестира човешкия капитал интелигентно и ефективно там, където е необходим. Защото можеш да научиш всеки да кара камион или да чисти тоалетни, но не можеш да получиш толкова лесно ефективни бойци", категоричен е той.

Междувременно Русия набира около 30 000 войници месечно за военните си усилия, като същевременно търпи "много високи" загуби, посочва пред Reuters високопоставен служител на НАТО, добавяйки, че Москва не разполага с боеприпаси и войски, за да започне голяма офанзива.

Обществени опасения

Откакто беше извършена цялостната реформа на мобилизацията, някои служби за набиране се затрудняват да се справят с наплива от мъже, които отиват да се регистрират или да актуализират данните си до крайния срок 16 юли.

"Идват повече хора, отколкото сме в състояние да приемем", казва заместник-началникът на наборната служба, в която работи „Фантомас“. "Понякога обработката се проточва до 1 часа през нощта".

Но служителят, пожелал анонимност, повтаря думите, че "много, много голяма" част от мъжете искат освобождаване, макар да настоява, че нещата вървят по план.

"Изпълняваме възложените ни задачи. Не бих казал на 100%, но ситуацията не е лоша", акцентира той.

Съобщенията за корупция при набирането на кандидати и кадрите в социалните мрежи, показващи сблъсъци между вербовчици и граждани, се отразяват негативно на общественото настроение в навечерието на пролетните промени в правилата. В проучване от април, поръчано от обществената телевизия Suspilne, около 50% от украинците заявяват, че според тях мобилизацията върви зле, а 60% - че имат отрицателно мнение за службите за набиране на войници. Изправени пред обществената опозиция, законодателите се въздържаха да прокарат по-строги санкции срещу нарушителите на правилата за наборната служба като част от промените.

Но „Фантомас“, който е ранен в Източна Украйна миналата година, заявява, че 70% от контактите му с хората, които среща на улицата, са положителни. Той и други военни служители коментират, че конфликти като показаните в много видеоклипове в социалните мрежи, са редки, често са извадени от контекста и се използват от проруски акаунти, за да дискредитират вербовчиците, но са успешни в притъпяването на ентусиазма.