Европейският съюз би обмислил възможността за обучение на войници в Украйна, „ако бъдат изпълнени необходимите политически и оперативни условия“.

Това става ясно от документ на Службата за външна дейност на ЕС, с който се е запознал Politico.

„Ще бъде необходим допълнителен и по-всеобхватен анализ, за да се направи пълна оценка на рисковете и възможните мерки за смекчаване на последиците, както и на политическите и оперативните предимства от провеждането на известно обучение на украинска земя“, се казва в документа от 34 страници.

Той е с дата 22 юли и е озаглавен „Стратегически преглед на EUMAM UKRAINE“ – името на мисията на ЕС за обучение на украински войници. Документът първо беше цитиран от Die Welt (който, както и Politico, е собственост на Axel Springer).

Френският президент Еманюел Макрон е отворен към идеята за обучение на войски в Украйна, подкрепена от страни като Литва, но други, като Германия, се опасяват, че това ще доведе до ескалация на напрежението с Русия и ще застраши живота на западните експерти по отбрана, изпратени в разкъсваната от война Украйна.

Тези опасения са отразени в документа, допълва Politico.

„Много е вероятно военно присъствие на ЕС на украинска земя да бъде възприето от Русия като провокация“, се казва там и се добавя, че е „невъзможно“ ЕС да защити всички експерти, изпратени в Украйна.

Искането за обучение на войски идва от Киев, като в документа се казва, че украинското правителство смята, че „това се счита за по-бързо, по-рентабилно и логистично по-лесно. Алтернативно, обучението може да се проведе в съседните на Украйна държави“.

Досега обучението на ЕС се е провеждало предимно в Полша и Германия. До края на лятото около 60 000 украинци ще преминат обучение.

Европейската служба за външна дейност препоръчва мандатът на EUMAM да бъде удължен с две години до 15 ноември 2026 г. и да се проучи възможността за провеждане на „обучение по-близо до границите на Украйна“.

Документът беше обсъден от посланиците в Комитета по политика и сигурност във вторник и се очаква да бъде включен в дневния ред на срещата на министрите на външните работи и отбраната по-късно тази седмица.

Питър Стано, водещ говорител на ЕС по външните работи, отказа коментар по темата.