Sony Music е в напреднали преговори за купуване на правата върху музиката, записана от Pink Floyd, срещу 500 млн. долара, в една от най-дългоочакваните сделки в индустрията.

Според източници на Financial Times, близки до преговорите, Pink Floyd е раздирана от различия между членовете на групата - особено Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор - което затруднява постигането на споразумение за бъдещето на музикалните права.

Продажбата на един от най-доходоносните каталози в бранша се обсъжда от много години - в миналото това са били привлечени кандидати като Hipgnosis, Warner Music и BMG през 2022 г.

Според двама души, запознати със ситуацията, обаче групата вече напредва в преговорите със Sony. Архивният каталог включва някои от най-продаваните хитове за последните 50 години, включително „Money“, „Wish You Were Here“ и „Another Brick in the Wall“.

Този път няма гаранция за споразумение, като се имат предвид проблемите в миналото, казва един от запознатите с преговорите.

Потенциалната сделка показва, че все още има значителен интерес към купуването на музикалните права на известни изпълнители, чиито хитове остават популярни сред новите поколения благодарение на стрийминг услугите и използването им във филмите. Въпреки това през последните години индустрията преживя по-трудни времена, тъй като по-високите лихвени проценти намалиха възвръщаемостта и направиха други инвестиции по-привлекателни.

През юли групата за дялово инвестиране Apollo вложи 700 млн. долара, за да помогне на Sony да финансира музикални придобивания.

Sony Music също така води преговори за купуване на музикалните права на Queen за около 1 млрд. долара, а преди това придоби каталога на Брус Спрингстийн с подкрепата на Eldridge Industries.

Лейбъл като този разполага с ресурсите и мрежата за популяризиране и използване на музиката в телевизията, филмите и стрийминг услугите, което увеличава приходите и стойността на песните с течение на времето. Боб Дилън и Нийл Йънг са сред многото изпълнители, които сключиха големи сделки за своето творчество през последните години.

На този фон Уотърс и Гилмор направиха успешни солови кариери. Гилмор издаде нов албум и планира турне тази година.

Сред потенциалните печаливши участват още барабанистът Ник Мейсън, както и наследниците на клавириста Ричард Райт и оригиналния певец Сид Барет.