През второто тримесечие на 2024 г. делът на незаетите работни места в Европейския съюз е намалял до 2,4% от всички работни позиции в сравнение с 2,6% през предходното, първо тримесечие. Това показват най-новите данни на Евростат, публикувани днес на страницата на статистическата агенция, цитирани от БТА.

За същия период в еврозоната незаетите работни места са били 2,6%, което е спад спрямо отчетените за предходното тримесечие 2,9%.

В Евросъюза незаетите работни места през второто тримесечие са били 2,2% в промишлеността и строителството и 2,7% в сектора на услугите. Във валутното обединение тези дялове са били 2,3 и 2,9% съответно при промишлеността и строителството и при услугите.

Сред членките на ЕС, за които са налични данни, най-високите нива на свободни работни места през второто тримесечие на 2024 г. са регистрирани в Белгия и Нидерландия (по 4,4% за всяка) и Австрия (4%). За разлика от тях, най-малко свободни работни места са регистрирани в Румъния (0,7%), България (0,8%), Полша и Испания (по 0,9%).

В сравнение със същото тримесечие на предходната година делът на незаетите работни места се е увеличил в шест държави членки, останал е без промяна в други три държави членки и е намалял в осемнадесет членки. Най-голямо увеличение се наблюдава в Гърция (+0,9 п.п.). Най-голям спад е отчетен в Германия (-1 п.п.), Австрия (-0,9 п.п.) и Швеция (-0,8 п.п.).

Най-високите нива на свободни работни места както за ЕС, така и за еврозоната са регистрирани в секторите: "административни и спомагателни дейности" (3,9% в еврозоната и 3,8% в ЕС), "строителство" (3,5% в еврозоната и 3,2% в ЕС), "хотелиерство и ресторантьорство" (3,3% в еврозоната и 3,2% в ЕС), "информационни и комуникационни технологии" (3,2% в еврозоната и 3% в ЕС), "професионални, научни и технически дейности" (3% в еврозоната и 2,8% в ЕС).

През второто спрямо първото тримесечие на годината в ЕС 3,2 милиона безработни, или 24% от безработните през първото тримесечие, са си намерили работа, отчита още Евростат. През този период 6,8 милиона (51,2%) са продължили да бъдат безработни, а 3,3 милиона безработни (24,8%) са напуснали работната сила.

От всички заети през първото тримесечие 2,6 милиона (1,2%) са останали без работа през второто тримесечие, а 4,8 милиона (2,3%) са напуснали работната сила.