Върховния съд на Бразилия отмени блокирането, наложено върху банковите сметки на услугата за сателитен интернет Starlink и социалната мрежа X, след като нареди прехвърлянето на 18,35 млн. реала (3,31 млн. долара) от техни авоари към държавната хазна, съобщава CNBC.

В петък съдът обяви, че е наредил на банките да прехвърлят средства от сметките на двете компании, за да платят глобите, наложени от съда срещу социалната мрежа на Илон Мъск.

След прехвърлянето съдът е наредил запорираните банкови сметки и активи на X и Starlink да бъдат размразени, понеже сумата, преведена в хазната на Бразилия, е достигнала размера на дължимите от X глоби.

Оглавяващия съда Алешандри ди Мораес, и състав от петима други съдии, установиха, че X многократно е нарушила бразилския закон, когато е отказал да назначи законен представител в страната и когато е отказал да премахне съдържание или профили от своята платформа, които съдът определи като вредни за демократичните институции в Бразилия.

Съдът нареди спиране на X в Бразилия в края на август, като разпоредбата остава в сила.

Мъск и неговите компании заявиха, че смятат действията на Алешандри ди Мораес за „незаконни“, а разпорежданията на съда му като издадени без надлежен процес.

Бразилската информационна агенция UOL съобщи по-рано този месец, че някои от акаунтите, които Ди Мораес е наредил на Мъск да спре в X, принадлежат на потребители, за които се твърди, че са заплашвали служители на федералната полиция, участващи в разследване на бившия десен бразилски президент Жаир Болсонаро.

Болсонаро е обвинен в подстрекаване на бунтовете в Бразилия на 8 януари и в опит за организиране на преврат там.

Мъск е привърженик на Болсонаро, отчасти защото бившият бразилски президент разреши на неговия бизнес Starlink да работи в страната.

Мъск засилва обидите и призивите за импийчмънт на Ди Мораес от април. На 5 септември неговият дългогодишен сътрудник начело на SpaceX Гуин Шотуел също отправи нападки срещу върховния съд на Бразилия онлайн.

Тя написа: „@Alexandre, моля те, спри да тормозиш Starlink и ни позволи да продължим да служим на хората в Бразилия.“

Поддръжниците на ди Мораес виждат заповедите срещу X като утвърждаване на бразилския суверенитет.