Да не почиствате след себе си

Да клюкарствате

Да използвате неподходящ език

Да не отговаряне на съобщения

Да закъснявате постоянно за срещи

Това са 5-те най-груби прояви на работното място, според ново проучване на Monster, проведено през август сред над 1000 работещи в САЩ.

Близо една трета (31%) от служителите не смятат, че работят в среда, която цени уважението между колегите и добрите маниери.

Въпреки че етикетът на работното място може да изглежда по-различен от този в миналото, служителите все още го ценят високо: почти 7 от 10 казват, че биха обмислили да напуснат, ако работодателят им няма въведени политики относно норми като точност и комуникация.

И така, как да избегнем най-често срещаните грешки в етикета на работното място?

Някои пропуски може да изглеждат очевидни, като например вечните закъснения за срещи, други са по-субективни.

Това, което един колега смята за „неподходящ език“, може да изглежда безобидно за друг, казва Брандън Смит, терапевт и кариерен експерт, цитиран от CNBC Make It.

Той препоръчва да избягвате думи, които биха могли потенциално да отблъснат хората, с които работите, включително специфичен поколенчески жаргон.

Относно другата често срещана грешка в етикета на работното място - да не се отговаря на имейли и обаждания – Смит казва: „При липса на комуникация хората са склонни да приемат най-лошото. Един от най-бързите начини да спечелите доверие е да бъдете отзивчиви.“

Той препоръчва да следвате „златното правило“, което като цяло означава да връщате отговор на хората, които се свързват с вас, в рамките на 24 часа.

„Може най-малкото да потвърдите, че сте получили съобщението и скоро ще изпратите по-подробен отговор, за да демонстрирате професионализъм и уважение към времето на другия човек“, казва Смит.

Според него основната линия в грешните стъпки по отношение на работния етикет е егоизмът.

„Вместо да следвате подход в стил „Аз съм най-важен и всичко зависи от мен“, опитайте да се съобразявате с чувствата на другите хора, да ги подкрепяте и да показвате желание да работите заедно като екип. Този начин на мислене ще ви отведе много по-напред в кариерата ви.“