За първи път в своята над стогодишна история Anti-Defamation League (ADL), базирана в Ню Йорк международна неправителствена организация за борба с антисемитизма, фанатизма и дискриминацията, съди компания от Fortune 500. Това е Intel, като организацията се присъединява към дело, заведено от адвокатската кантора Wigdor от името на бивш израелски служител на технологичния гигант.

Първоначално подаденият през август иск твърди, че Intel не е реагирала на публични прояви на антисемитизъм от ръководни кадри, за които е сигнализирал въпросният израелски служител (който по-късно е преместен на длъжност, подчинена на един от тях). В крайна сметка ръководителят е отмъстил на своя служител за подадения сигнал, като е прекратила трудовите му правоотношения.

„Служителят не просто е бил дискриминиран, той е бил мишена и жертва“, категоричен е главният изпълнителен директор на ADL Джонатан Грийнблат в интервю за CNBC, обяснявайки решението на организацията да съди Intel.

Говорител на компанията обаче е категоричен, че тя има дългогодишна култура на многообразие и приобщаване и не толерира реч на омразата от какъвто и да е вид, посочвайки нейния кодекс на поведение.

Intel работи в Израел от 50 години, където е инвестирала повече от 50 млрд. долара, и остава един от най-големите частни работодатели в страната с повече от 11 700 служители. Според оценките на компанията през 2022 г. износът на ѝ възлиза на 8,7 млрд. долара, което представлява 5,5% от целия високотехнологичен износ на Израел и 1,75% от БВП на страната.

През юни бившият лидер на пазара на чипове преустанови плановете си за разширяване на голям завод в Израел на стойност 15 млрд. долара, но заяви, че е напълно ангажиран с региона и войната не е фактор. Intel е изправена пред значителен финансов натиск и контрол от страна на инвеститорите и наскоро претърпя най-сериозния си еднодневен спад на Уолстрийт от над 50 години след слаби тримесечни приходи. Понастоящем компанията е в процес на мащабно преструктуриране, за да укрепи баланса си, като съкращава капиталовите разходи и освобождава повече от 15% от служителите си като част от план за намаляване на разходите с 10 млрд. долара.

Увеличаване на антисемитизма на работното място в САЩ

Случаите на антисемитизъм на работното място са част от по-широки социални и политически конфликти в цялата страна, според ADL, която установява, че през 2023 г. в САЩ е имало 140% увеличение на случаите на антисемитски тормоз, вандализъм и нападения.

„Имаме работа с все по-засилваща се среда за антисемитизъм“, посочва Грийнблат по време на интервюто си за CNBC. „Знаем, че нещата се взривиха след началото на последния конфликт в Газа“.

Инцидентите, проследени от ADL в еврейските институции, колежи и училища, наред с други места, отбелязват рязко увеличение през последните три месеца на 2023 г. Организацията е преброила и 255 инцидента, свързани с Израел, през 2023 г., много от които в заведения. При голяма част от тях клиенти и служители от еврейски произход са били подложени на антисемитски тормоз.

Заведенията са на трето място след обществените площи и университетските кампуси в списъка с типовете места, на които се случват най-често антисемитски инциденти, регистрирани по време на антиизраелски протести. Сред мишените са били търговски центрове, предприятия, за които протестиращите твърдят, че произвеждат оръжия за израелската армия, и такива, в които има протестни движения

Грийнблат определя иска срещу Intel като „смела стъпка“ и заявява, че нарастването на антисемитизма е достигнало най-високите си стойности на корпоративно ниво.

„Станахме свидетели на фанатизъм в заседателните зали и в предприятията“, казва той. „Хората смятат, че е просто политическа позиция, ако се насочиш към хора или ги тормозиш заради тяхната еврейска идентичност или вяра, а това е погрешно, дори в корпоративна среда като Intel“, категоричен е той.

Запитан дали искът срещу Intel отразява началото на по-широка правна тенденция срещу корпоративния свят, Грийнблат отговаря: „Налага се да използваме всички налични инструменти, включително съдилищата, когато е необходимо, срещу бича на антисемитизма и омразата навсякъде и винаги, когато го виждаме, включително на работното място. Когато работодателите не изпълняват законовите си задължения за защита на служителите си евреи, ADL няма да се поколебае да действа.“

Нарастването на антисемитизма и протестите срещу войната между Израел и Газа разтърсиха ежедневието в САЩ - от колежанските кампуси до вътрешните разногласия в големите американски компании - и е последният пример за това, че един разединяващ социален и политически въпрос се пренася на работното място и увеличава натиска, пред който са изправени корпоративните ръководители през последните години. През април Google уволни 28 служители след протести, свързани с продажбата на технологии на Израел. Миналата пролет компанията също така уволни служител, който прекъсна реч на израелски ръководител.