Германия наблюдава как водещите за нейната икономика компании са поставени пред сложния избор дали да се изтеглят от страната след като производствената ѝ индустрия навлезе в рецесия преди повече от две години.

Сега Intel и Volkswagen са готови да причинят още повече болка в хазната, което започва да прилича на обречен цикъл за изпадналата в затруднение най-голяма икономика на ЕС, пише в анализ Fortune.

Volkswagen, перлата в германската индустриална корона, обръща гърб на родината за първи път в 87-годишната си история. Компанията обмисля да закрие заводи, където работят около 300 000 души в опит да спести 10 млрд. евро разходи.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Оливер Блуме осъди намаляването на индустриалното влияние на Германия и отражението му върху неговия автомобилен производител, който се бори с бавното навлизане на електромобилите, спадащото потребителско търсене и зловещата заплаха от евтините китайски електромобили.

„Икономическата среда стана още по-трудна и нови играчи навлизат в Европа“, заяви Блуме. „По-специално Германия като място за производство все повече изостава по отношение на конкурентоспособността. В тази среда, ние като компания трябва да действаме решително.“

Всъщност перспективите пред производството в Германия са все по-мрачни, което поставя канцлера Олаф Шолц в екзистенциално затруднение.

Производственият сектор е в рецесия от началото на 2022 г., засегнат от загубата на евтина руска енергия след началото на войната в Украйна, от спада на търсенето на ключовия експортен пазар в Китай и от намаляването на потребителското доверие на гражданите.

През август PMI индексът на промишлеността в Германия, която не е отбелязвала ръст от над две години, спадна до петмесечно дъно от 42,4 пункта, контрастирайки с глобалния ръст на промишленото производство. Всяка стойност, по-ниска от 50, се отбелязва като свиване.

„Рецесията в германския производствен сектор продължава много по-дълго, отколкото някой очакваше“, коментира д-р Сайръс Де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

„През август се наблюдаваше още по-рязък спад на входящите поръчки, което убива всяка надежда за бързо възстановяване. Обикновено през последните 30 години индустрията успява да се възстанови в рамките на максимум 20 месеца от началото на рецесията. Но този път нещата са различни и изглежда, че главният виновник за това е Китай“, допълва икономистът.

Бизнесът се вслушва в предупрежденията, тъй като усеща, че настоящият спад може да е началото на дългосрочна тенденция. Миналата година германските компании вложиха 15,7 млрд. долара в капиталови проекти в САЩ, като се отклониха от Китай и от родината си. През 2022 г. тази цифра е била едва 5,9 млрд. долара.

Други международни компании, които са инвестирали милиарди в Германия, също започват да се замислят.

Intel, изпаднал в затруднение технологичен гигант, вече обмисля възможностите си в страната.

Според Reuters компанията ще обмисли спиране или преустановяване на плановете си за фабрика на стойност 30 млрд. евро в източногерманския Магдебург, тъй като производителят на полупроводници търси възможности за намаляване на разходите.

При обявяването на проекта през юни миналата година Германия е поела ангажимент за 9,9 млрд. евро. Представител на Intel не отговорил на запитването за коментар.

На фона на отслабващата икономика и засилващия се популизъм канцлерът Олаф Шолц се бори с нов подем от страна на крайнодясната политическа сила в страната.

В неделя партията „Алтернатива за Германия“ (AfD) стана първата крайнодясна, която спечели избори от 1949 г., което подчертава битката, пред която е изправен Шолц, за да убеди не само германските компании, но и гражданите в посоката на своето правителство, допълва Fortune.