Рокада на върха - Commerzbank обяви, че поверява поста главен изпълнителен директор на ветерана с 10-годишен опит и настоящ главен финансов директор Бетина Орлоп.

Новината идва на фона на опитите на германския кредитор да отблъсне потенциално агресивно поглъщане от страна на UniCredit. Банката е в отбранителна позиция, тъй като италианският конкурент се стреми да стане неин най-голям акционер, което е сигнал за възможност за пълно поглъщане, отбелязва в анализ CNBC.

По-рано този месец базираната в Милано финансова институция започна да увеличава акционерното си участие с 9% дял в Commerzbank. Тази седмица обяви, че е придобила допълнителни акции, с което делът ѝ достига до около 21%, и подаде искане за увеличаване до 29,9%.

Високопоставени служители в Commerzbank и германското правителство, което беше най-големият акционер до влизането на UniCredit, заявиха, че са против варианта за агресивно поглъщане.

Сега Бетина Орлоп ще бъде натоварена с тази битка за запазване на банката.

От Commerzbank заявиха, че надзорният съвет се стреми настоящият главен изпълнителен директор Манфред Кноф да ѝ предаде задълженията си „в близко бъдеще“ и добавиха, че Управителният съвет е постигнал единодушно съгласие тя да го наследи на поста след вътрешно и външно търсене на подходящи кандидати.

Според съобщението на банката, Кноф ще напусне в края на месеца, на 30 септември.

Договорът на Орлоп е за пет години, а търсенето на неин заместник като финансов директор все още е в ход.

От своя страна тя заяви, че „очаква с нетърпение това ново предизвикателство“, като сотбеляза, че „предстои решаването на значителни задачи“.

„Заедно с всички наши ключови партньори ще се справим успешно с предизвикателствата, които ни очакват“, допълни Орлоп.

От март 2020 г. тя заема поста финансов директор на Commerzbank, като покрива отделите за финанси, връзки с инвеститорите, данъци, според биографията ѝ на уебсайта на банката. Беше и заместник-председател на борда на директорите – позиция, която заемаше от 2021 г. насам.

54-годишната банкерка се присъединява към Commerzbank през 2014 г. като член на Управителния съвет на подразделението за развитие и стратегии. Оттогава е член на Изпълнителния, а след това и на Управителния съвет, като наблюдава области, включващи отделите за съответствие, право и човешки ресурси.

Преди да започне работа в Commerzbank, тя е служител в екипа на McKinsey 19 години. Притежава диплома по бизнес администрация от университета в Регенсбург, където е защитила и докторат по финанси.

Миналата седмица Бетина Орлоп заяви пред журналисти, че настоящите събития с UniCredit са неочаквани, но призова за спокойствие.

„Всички ние бяхме много изненадани от процеса“, каза тя пред Reuters. „Ето защо най-важното сега е просто да го решим спокойно, да помислим какво е на масата и как да се справим с него.“

Други служители в Commerzbank бяха по-директни в споделянето на опасенията си за обвързването с италианската банка.

Щефан Витман, член на надзорния съвет на Commerzbank, заяви пред CNBC: „със сигурност се надяваме да избегнем“ агресивно поглъщане и предупреди, че ако UniCredit поеме управлението, може да се стигне до големи съкращения на работни места.

Това обаче не е първият бурен период на Бетина Орлоп в Commerzbank. Тя беше в банката, когато започна процеса на преструктуриране през 2016 г. и през периодите на обмисляне на сливания, включително интерес от страна на Deutsche Bank през 2018 г. и 2019 г.

Когато става главен финансов директор през 2020 г., банката е изправена пред натиск от американската група за частни капиталови инвестиции Cerberus, която по това време държи около 5% дял в Commerzbank. Инвеститорът-активист иска промени в персонала и стратегията – включително намаляване на разходите на германския кредитор.

Натискът от акционерите за намаляване на разходите накара главния изпълнителен директор и председателя на надзорния съвет да подадат оставка. След това Кноф беше назначен за главен изпълнителен директор през 2020 г., а официално встъпи в длъжност през 2021 г.

В сряда Томас Швеп, основател на 7Square, заяви пред CNBC, че е било важно решението за назначаване на Орлоп за главен изпълнителен директор да бъде взето бързо. „Ситуацията е нетърпима. Не можете да защитавате компания без надежден главен изпълнителен директор“, обясни той.

Богатият опит на Орлоп в Commerzbank ще й позволи да стъпи на крака бързо, което е „много, много важно“. „В същото време очевидно тя е участвала в решения, които потенциално са довели до трудната ситуация, в която се намира сега Commerzbank“, допълни той.