Тъй като водещите технологични компании харчат милиарди за разработване и внедряване на генеративен изкуствен интелект, пазарът на тези продукти и услуги може да достигне почти 1 трилион долара след три години, според нов доклад.

Общият адресируем пазар (TAM) за хардуер и софтуер, свързани с изкуствения интелект, се очаква да нараства с между 40 и 55% всяка година поне през следващите три години, според глобалния технологичен доклад на консултантската компания Bain. Това означава, че TAM - който се отнася до потенциалните общи приходи на даден продукт или услуга, ако той има 100% дял от пазара - за AI може да достигне между 780 и 990 млрд. долара до 2027 г.

„Компаниите преминават отвъд фазата на експериментиране и започват да разширяват мащаба на генеративния изкуствен интелект в предприятието“, казва пред Quartz Дейвид Кроуфорд, председател на глобалната технологична практика в Bain.

„Докато го правят, ИТ директорите ще трябва да поддържат производствени решения за AI, които ще позволят на компаниите да се адаптират към бързо променящия се пейзаж.

Bain идентифицира „три центъра на иновации“, които ще стимулират растежа на пазара - от доставчиците на облачни услуги, които са водещи с по-големи модели и центрове за данни, до предприятията и суверенните държави, които възприемат технологиите.

Тъй като технологичните компании се надпреварват да разработват по-мощни генеративни модели на AI, в доклада се казва, че „сега ръководителите трябва да се справят с допълнителна сложност: появата на „суверенни“ блокове на AI по света“.

Заради затрудненията от пандемията и геополитическото напрежение между САЩ и Китай компаниите са търсели да направят „по-устойчиви“ вериги за доставки, което води до „нови полупроводникови хъбове“ в страни като Индия, Германия и Япония, пише в доклада. Сега същата промяна се случва и в други части на технологичната индустрия, като правителствата по света субсидират суверенен AI, инвестирайки милиарди долари в „местна компютърна инфраструктура и модели, разработени в рамките на техните граници, обучени на местни данни и езици“.

Нов недостиг на чипове

Bain изчислява, че обемът на обработката на AI може да нараства с 25% до 35% годишно през следващите три години, което ще доведе до увеличаване на търсенето на големи центрове за данни през следващите пет до десет години.

Днешните центрове за данни използват около 50 до 200 мегавата енергия и струват между 1 и 4 млрд. долара. След пет години ръстът на работните натоварвания с изкуствен интелект може да стимулира центровете за данни да нараснат до над един гигават, което ще струва между 10 и 25 милиарда долара, се казва в доклада.

Наред с това ще се увеличи и търсенето на графични процесори, които захранват изкуствения интелект. Това „може да увеличи общото търсене на определени компоненти нагоре по веригата с 30% или повече до 2026 г.“, изчислява Bain.

Заедно с геополитическото напрежение, докладът твърди, че „нарастващото търсене на изчислителна мощ за AI“ ще доведе до недостиг на чипове, подобен на този, причинен от пандемията COVID-19.