Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че изкуственият интелект може да стане по-интелигентен от хората много по-скоро, отколкото очакваме.

В публикация в блога на личния си сайт технологичният лидер обсъжда т.нар. „Ера на интелигентността“:

„Възможно е да имаме свръхинтелигентност след няколко хиляди дни (!); може да отнеме повече време, но съм уверен, че ще стигнем дотам.“

Разбира се, „хиляди“ дни са неопределен срок. 2 000 дни са 5,5 години, а 5 000 са малко повече от 14 години, така че макар Сам Алтман да е оптимистично настроен за бъдещето на AI, той не предвижда промени за една нощ, отбелязва Fortune.

Докато целта на генеративния изкуствения интелект е да се изравни с интелектуалните способности на човека, свръхинтелигентният AI се стреми да отиде още по-далеч, като значително надмине способността на човешкия мозък да оценява проблеми и да взема решения.

Това е технология, която може да разпали някои от най-големите страхове относно изкуствения интелект, като се има предвид нейният потенциал.

В публикацията си Сам Алтман коментира, че понастоящем обществото се намира в началото на това, което нарича „Ера на интелигентността“, която според него може да бъде сред най-трансформиращите в човешката история.

„Вярвам, че бъдещето ще бъде толкова светло, че никой не може да му отдаде дължимото, опитвайки се да пише за него сега; определяща характеристика на Ерата на интелекта ще бъде огромното благоденствие“, пише той.

„Въпреки че ще става постепенно, изумителните триумфи като справянето с измнението на климата и създаването на космическа колония, в крайна сметка ще са нещо обичайно. С почти неограничена интелигентност и изобилна енергия, способността да генерираме велики идеи и да ги реализираме, ще направим доста неща.“, допълва технологичният лидер.

Изпълнителният директор на OpenAI все пак отбелязва риска от негативни страни, включително въздействието върху пазара на труда, но се застрахова, че „повечето работни места ще се променят по-бавно, отколкото повечето хора мислят“ и че много от работните дейности, които вършим днес, в бъдеще ще изглеждат като загуба на време.

„Ако можехме да превъртим времето напред с още 100 години от днес, просперитетът щеше да ни се струва също невъобразимо огромен“, завършва Сам Алтман.