Когато звездата от А листата на Холивуд Мерил Стрийп разказва история за котки, катерици и птици по време на речта си на срещата на Общото събрание на ООН, тя не визира темата за ловците и плячката им.

Актрисата просто сравнява трите вида животни с жените и момичетата в Афганистан – и изтъква, че първите имат повече права, пише CNN.

„Една котка може да усеща лъчите на слънцето. Може да гони катерица в парка... Една птица може да пее в Кабул, но момиче не може, а жена не може да го прави на публично място. Това е потъпкване на естествения закон. Това е повече от странно.“, казва Стрийп.

Докато думите ѝ рикошират из стените на акаунтите в социалните мрежи по цял свят, четири държави се обявявиха за „безпрецедентни“ действия срещу талибаните заради „системното потискане“ на жените и момичетата в Афганистан.

Германия, Австралия, Канада и Нидерландия обвиниха крайната ислямистка групировка в нарушаване на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените (CEDAW).

Конвенцията беше ратифицирана от предишното афганистанско правителство през 2003 г., много преди талибаните да се върнат на власт преди три години след изтеглянето на САЩ и техните съюзници след 20-годишна война.

„Знаем, че жените и момичетата в Афганистан на практика са изхвърлени от обществения живот чрез различните укази на талибаните“, заяви австралийският външен министър Пени Уонг пред репортери в Ню Йорк.

„Стъпките, които предприемаме с Германия, Канада и Нидерландия, са безпрецедентни.“, допълни дипломатът.

Без право на поглед, без право на глас

Откакто са на власт, талибаните постепенно затягат ограниченията за жените и момичетата.

Вече не им е позволено да работят или учат след 6-ти клас. Телата им трябва да бъдат напълно покрити и е забранено да поглеждат мъже, с които не са свързани по кръвен или брачен път.

Последните укази от миналия месец, споменати от Мерил Стрийп, включват изискването жените и момичетата да мълчат на обществени места. Според стриктното тълкуване на исляма от страна на талибаните женският глас се смята за интимен и затова не трябва да се чува да се пее, рецитира или чете на глас.

X United Nations

Това системно потискане на жените и момичетата, за което твърди и ООН, подхранва кризата в психичното здраве на женското население на Афганистан. Според здравни експерти и правозащитници депресията сред нежния пол се увеличава, което води до увеличаване на броя на самоубийствата.

Human Rights Watch твърди, че правният ход на четирите западни държави може да доведе до процедура в Международния съд в Хага. Очаква се Афганистан, като страна, подписала CEDAW, да отговори на жалбата.

Документът обаче е подписан от предишното правителство и досега талибаните не са показали признаци, че ще променят позицията си въпреки международното осъждане. В изявление днес говорител на талибаните заяви, че е „абсурдно“ да се обвиняват афганистанските лидери в дискриминация по полов признак.

„Правата на човека са защитени в Афганистан и никой не е дискриминиран“, категоричен е Хамдула Фитрат Фитрат.

„За съжаление, чрез устата на някои жени се прави опит да се разпространи пропаганда срещу Афганистан и да се изкара ситуацията невярна.“, допълва той.

Заличаване на един пол

На конференцията на ООН в Ню Йорк Мерил Стрийп заяви пред CNN, че се е почувствала подтикната да се застъпи за афганистанските жени и момичета, защото действията на талибаните са „като заличаване на цял един пол“.

Според Фавзия Куфи, бивш член на афганистанския парламент, въпреки усилията на талибаните да ги заличат, жените се борят гласовете им да бъдат чути.

След като талибаните забраниха да говорят на обществени места, някои публикуваха в социалните мрежи видеоклипове, на които пеят в знак на протест срещу нарушаването на правата им, допълва CNN. „Това е знак за един различен Афганистан, който талибаните не разбират“, казва Куфи.

Ферешта Абаси, изследовател на Афганистан в Human Rights Watch, заяви, че действията на Германия и нейните партньори може да поставят началото на пътя към справедливост за „тежките нарушения на човешките права на талибаните срещу афганистанските жени и момичета“.

„Изключително важно е другите държави да заявят подкрепа за това действие и да включат афганистанските жени в процеса“, допълва тя.