Харисън Форд е оставил шапката, револвера и камшика, за да изиграе леко отегчен и саркастичен психолог.

Били Кристъл също е терапевт, но не смешен, както когато консултираше Робърт де Ниро, а в съвсем сериозен психотрилър.

Кейт Бланшет е журналистка с тъмно минало, а Софи Търнър е крадец на диаманти.

Ето кои са останалите герои в списъка със сериали за гледане през октомври на BBC.

Joan

Софи Търнър все още е най-известна с ролята си на Санса Старк от Game Of Thrones, но тук е в съвсем различно амплоа. Тя влиза в образа на Джоан Ханингтън, известна крадла на диаманти в Лондон през 80-те години на миналия век. Сериалът е базиран на нейната мемоарна книга I Am What I Am.

Ханингтън е и майка, има провален брак. Тя става известна с техниката си на крадене на бижута и по-специално диаманти – поглъща ги. Докато „работи“, използва различна дегизировка и е доста успешна в престъпния си занаят.

Премиерата е на 29 септември по ITV.

The Franchise

Шотландецът Армандо Янучи е сатирик, сценарист, режисьор и продуцент, известен с комедии като Veep и The Thick Of It, както и с чувството си за хумор. Сам Мендес, режисирал два от филмите за Джеймс Бонд и 1917, не известен с чувство за хумор.

Но двамата се събират, за да създадат тази комедия, разказваща за хаоса по време на заснемането на филм за супергерой. В ролята на режисьора е Даниел Брюл, който се опитва да създаде лента за герой със суперсилата да предизвиква земетресения. Главното действащо лице обаче е неговият асистент, изигран от Химеш Пател, който всячески се опитва да държи нещата под контрол, но все не му се получава.

Премиерата е на 6 октомври по HBO в САЩ и на 21 октомври по Sky Atlantic във Великобритания.

La Máquina

Габриел Гарсия Бернал и Диего Луна са приятели от детството и близки сътрундици в киното. Преди 23 години участваха в И твойта майка също и от тогава редовно продуцират.

Сега двамата са отново заедно на екран в La Máquina (Машината) – история за мексиканския боксьор Естебан Осуна (Бернал). Луна е в ролята на неговия най-добър приятел и мениджър Анди. Неговата цел е да уреди един последен голям мач за Естебан, който вече е стар за активен спорт. Срещу двамата обаче се изправят мощни престъпни групировки.

Това е първият испаноезичен сериал на Hulu. Премиерата е на 9 октомври в стрийминг платформата.

Sweetpea

Виждали сме британката Ела Пърнел като оцеляла от самолетна катастрофа в Yeollowjackets и Fallout, който разказва за един постапокалиптичен свят. Но в тази черна комедия тя е в главната роля на Рианън – тихо момиче, което обича да прави списъци с хора за убиване. В тях са имената на онези, които са я карали да се чувства незабележима, както сама казва. В опит да ги накаже тя се превръща в сериен убиец.

Премиерата в САЩ е на 10 октомври по Starz и Sky Atlantic и по NOW във Великобритания.

Disclaimer

Големият мексикански режисьор Алфонсо Куарон е автор и на сценария на този сериал в седем епизода. Неповторимата Кейт Бланшет е в ролята на журналистката Катрин Рейвънскрофт, която пази ревниво миналото си. Целият ѝ живот се срива, когато излиза книга, описваща скандали и тайни.

В ролята на съпруга на Бланшет е Саша Барон Коен. А Кевин Клайн е съседът, чиято покойна жена е автор на книгата за героинята на Бланшет.

Премиерата е на 11 октомври по Apple TV+.

Shrinking

Харисън Форд може и да не е в главната роля, но това не му пречи да обере цялото внимание с присъствието си във втория сезон на този сериал. Той играе терапевта Пол, който работи заедно с колегата си Джими (Джейсън Сийгъл). Джими си има свои проблеми – наскоро е загубил съпругата си, а напоследък е започнал да се държи с пациентите си толкова искрено, че чак е неприлично. Една от тях е блъснала съпруга си от скала благодарение на терапията на Джими. Пол се опитва да помогне на колегата си, но се оказва, че това е доста трудна задача.

Премиерата е на 16 октомври по Apple TV+.

Rivals

През 80-те години на миналия век покойната писателка Джули Купър се превръща в сензация във Великобритания със своите романи. Rivals е базиран на нейна книга от 1988 г., чийто сюжет е пълен със секс, пари и смях.

В този сериал Дейвид Тенант в ролята на лорда и медиен магнат Тони Бадингам. Алекс Хасъл е неговият конкурент и политик Рупърт Кембъл-Блек. Дани Дайър е милионерът, който не успява да се впише във висшето общество и техния живот, изпълнен с партита.

Премиерата ще по Hulu и Disney+ на 18 октомври.

The Office

Оригиналният сериал е от 2001 г., а от тогава насам имаше още дузина нови версии, но никога с жена в ролята на шефа. В новата австралийска продукция този „пост“ е поверен на Фелисити Уорд, известна от телевизията и стенд-ъп комеди сцената. Запазен е първоначалният „документален“ формат на сериала, при който георите имат индивидуални прояви пред камерата, за да разказват за драмите на работното място.

Премиерата е на 18 октомври в Amazon Prime.

Hysteria!

Хлапетиите от една училищна хеви метъл банда решават да се възползват от мистериозното изчезване на свой съученик, за да натрупат малко известност. Действието се развива в малкия американски град Хепи Холоу през 80-те години на миналия век, когато родителите все още сериозно се притесняват за влиянието на сатанински култове върху подрастващите. Споменатите хлапета-музиканти пък смятат, че във всяка истинска банда трябва да има нещо сатанинско и започват да се рекламират по този начин. Скоро обаче ситуацията излиза извън контрол и те са заподозрени в редица престъпления, включително и убийства.

Премиерата е на 18 октомври в Peacock

The Diplomat

Кери Ръсел се завръща като посланик Кейт Уайлър за нов сезон. Този път действието се развива в Лондон. Съпругът й Хал (Руфъс Сюел) не е загинал при експлозия каквито съмения имаше след първия сезон. Той също е тук, а отношенията им са все така сложни. Кейт ще е в центъра на дипломацията между САЩ и Великобритания, носейки едно тежко съмнение – че премиерът на Обединеното кралство е отговорен за терористична атака срещу самолетоносач.

Премиерата е на 31 октомври в Netflix.

Before

Били Кристъл е доказал, че може да играе психоаналитик в комедия. В началото на века той бе докторът, който помагаше на мафиота (Робърт де Ниро) в Анализирай това. Този път обаче сюжетът е сериозен – Кристъл е детският психолог Ели Адлър, чиято съпруга наскоро се е самоубила. Един от неговите малки пациенти има мистериозна връзка с миналото му.

Apple TV+ не съобщават почти никакви подробности за сериала, явно разчитайки, че името на Кристъл е достатъчно, за да привлече зрителите. Премиерата е на 25 октомври.