Ново проучване на Magnet Kitchens анализира данни от Numbeo за 190 града по цял свят, на база на които изготви класация с местата, предлагащи най-евтина цена за бутилка вино.

На върха са Кордоба, един от най-недооценените испански градове, и италианската столица Рим, пише TimeOut. Според проучването цената там е едва около 3,35 евро.

Ето кои са 10-те най-евтини града за бутилка вино в света:

1. Кордоба и Рим

3. Сарагоса

4. Мурсия

5. Реджо Калабрия

6. Тулон

10. Аликанте, Малага, Таранто и Коруня

Реджо Калабрия и Таранто в Италия също са в Топ 10, но Испания заема впечатляващите шест места, като Сарагоса, Мурсия, Аликанте, Малага и Коруня също влизат в класацията, а най-високата средна цена е около 4 евро.

Осем града в САЩ пък са класирани с най-скъпи цени за бутилка вино. За сравнение, нито един град от Обединеното кралство не попада в Топ 20.

Ню Йорк е номер едно за най-скъпо вино, където бутилката струва средно 20 долара или пет пъти повече от тази в Кордоба, Испания.

Традиционно, Ню Йорк е един от най-скъпите градове за живеене, което оправдава и високата цена на виното. В града има висок акциз върху него (30% на галон*), както и допълнителен данък върху продажбите на вино с над 24% по обем, допълват авторите на класацията.

Въпреки че Лондон не попада в челната десетка за най-висока цена в световен мащаб, той се нарежда на първо място по цена на бутилка вино в Обединеното кралство със средна цена от 9 паунда.

Това е със 75 пенса повече от втория най-скъп град – Ковънтри, където средната цена е 8,25 паунда за бутилка, и с 3,00 паунда повече от най-евтиния град в Обединеното кралство – Кингстън, където една бутилка струва 6 паунда.

За сравнение, средната цена в Лондон е с 6,6 % по-ниска от тази в Ню Йорк, но е над три пъти по-скъпа от най-евтината бутилка вино в Кордоба, Испания.