Нови планове за летището във Флоренция предвиждат необичаен елемент на покрива – лозе с площ от 19 акра.

Новината беше обявена от американското дизайнерско студио Rafael Viñoly Architects, което представи концепцията си за реконструиран международен терминал на италианското летище, включваща и лозови насаждения.

Идеята е те бъдат емблема на репутацията на Флоренция като "сърцето на прочутите италиански вина" – Тоскана.

Макар че подробностите все още са неясни, архитектите твърдят, че бъдещият терминал ще бъде с площ от 50 000 кв. м. Огромният покрив ще бъде с наклон, облицован прозорци и около 38 реда лозя.

Смята се, че това ще бъде първото лозе на летище в Европа, отбелязва Euronews.


Rafael Viñoly Architects

Ще произвежда ли Летище Флоренция собствено вино?

Отговорът на този въпрос не е сигурен, но вероятно е да.

Голяма част от производството може би ще се извършва на място.

"Водещ експерт от региона ще се грижи за лозето, а виното ще се произвежда и отлежава в специализирани изби под покрива на терминала", обясни говорител на Rafael Viñoly Architects.

Под лозята проектът на терминала включва голям площад, който според архитектите ще спомогне за рационализиране на движението на пътниците.


Rafael Viñoly Architects

Плановете предвиждат също така съществуващата писта да се обърне на 90 градуса, което ще я направи по-подходяща за съвременните самолети, както и да се подобрят транспортните връзки чрез нова система за лека железница.

Rafael Viñoly Architects обявиха, че ще работят съвместно с проектантите на летището за изграждането на структурата на два етапа.

Първият ще бъде завършен през 2026 г., но за втория пътниците ще трябва да почакат известно време - той ще стане готов едва през 2035 г.