„Личността на Елизабет Тейлър винаги ме е привличала“, споделя Ким Кардашиян.

Именно звездната инфлуесърка публикува последното интервю с киноиконата преди смъртта ѝ през 2011 г.

То е за списание Harper's Bazaar и включва фотосесия, вдъхновена от култовата роля на актрисата във филма „Клеопатра“ от 1963 г., разказва BBC.

„Всъщност трябваше да се срещнем на чай в дома ѝ, но тогава тя се разболя“, разказва Кардашиян.

Затова се уговарят за интервю по телефона. Ким си спомня, че това, което я поразява най-дълбоко, е подходът на Тейлър към живота.

„Говорихме за борбата на всеки човек в живота му. Тя осъзнаваше силата и красотата, които притежава.“

Животът на Елизабет Тейлър – от наградите „Оскар“ до седемте ѝ съпрузи, е разгледан в новата документална поредица на BBC Elizabeth Taylor: Rebel Superstar.

Всъщност, славата на Ким Кардашиян, която има над 360 милиона последователи в Instagram, тръгва от риалити шоуо Keeping Up With the Kardashians, на което тя е изпълнителен продуцент. Обяснява как именно филмовата звезда Елизабет Тейлър я е вдъхновила.

„Има толкова много млади хора, на които искам да напомня или дори да ги науча коя е тя“, признава Ким.

Родената през 1932 г. Тейлър е в центъра на общественото внимание през по-голямата част от живота си. Тя се премества от Англия в Бевърли Хилс когато е на 7 години и има първия си хит с National Velvet само на 12 години.

След това става първата актриса, подписала договор за един милион долара за един филм - „Клеопатра“, а романтичната връзка с колегата ѝ Ричард Бъртън предизвиква папарашка истерия.

„Тя беше откровена за любовния си живот, за това, че бързо се влюбва и разлюбва. Всъщност, обичаше самата любов“, допълва Ким.

През 80-те години на миналия век актрисата използва светлината на прожекторите, за да организира кампании в помощ на болните от СПИН.

„Това, което наистина ме развълнува, е как тя се бори за хора, които нямат глас, и как е толкова страстна в това“, допълва Кардашиян.

През 1985 г. Елизабет Тейлър помага за основаването на Американската фондация за изследване на СПИН (amfAR), месец преди близкият ѝ приятел Рок Хъдсън да почине след усложнения от коварната болест.

Киноиконата има принос за това, че президентът на САЩ Роналд Рейгън говори по темата на вечеря на организацията, след като години наред я е избягвал, а през 1991 г. продава ексклузивните снимки от осмата си сватба, за да основе фондацията „Елизабет Тейлър“ за борба със СПИН.

Кардашиян смята, че активността на Тейлър в борбата срещу СПИН във време, когато малко знаменитости са се изказват по проблена, е „абсолютно вдъхновяваща“.

„Основното е, че на нея просто не ѝ пукаше“, допълва тя.

„Просто наистина искам хората да разберат, че тя можеше и беше всичко: да бъде бляскава актриса, да има трудни периоди и да преминава през здравословни проблеми, а след това да е най-яростната активистка по глобални проблеми.“, допълва Кардашиян.