Епидемията от тревожност, депресия и социална изолация сред младите хора се дължи основно на негативните им преживяния онлайн.

Такова становище изрази британският принц Хари по време на представянето на кампания за подпомагане на деца и родителите им в киберпространството.

„Тези платформи са създадени, за да пристрастяват“, заяви 40-годишният принц по време на събитието в Ню Йорк. „Младите хора са принудени да стоят там с безсмислено, безкрайно, изтръпващо скролване – насилствено им се подава съдържание, на което никое дете не бива да бъде изложено. Това не е свободна воля.“, категоричен е Хари.

Освен че подкрепи родителите и младежите, херцогът на Съсекс подчерта необходимостта от корпоративна отчетност, отбелязва FastCompany.

Той попита защо лидерите на мощните компании за социални медии все още се придържат към „най-ниските етични стандарти“ и призова акционерите да поискат осезаема промяна.

„Родителството не приключва с раждането на детето. Нито пък с основаването на компания“, каза Хари, който разкри, че за екран на смартфона си в заключен режим използва снимка на децата си – 5-годишният Арчи и 3-годишната Лилибет. „Имаме задължението и отговорността да доведем творенията си докрай.“, допълни той.

Забележките на Хари идват в момент, когато продължава да се оказва натиск върху технологични гиганти като Meta и TikTok да направят своите платформи по-безопасни, особено за младите потребители.

Много са изложени на съдържание, което не е подходящо за възрастта им, като например насилие или дезинформация. Други се сблъскват с нереалистични стандарти за красота, както и със сексуален тормоз.

Платформите вече предприемат някои промени – например Instagram обяви наскоро, че ще направи профилите на тийнейджърите лични по подразбиране в няколко държави.

Но защитниците на безопасността отдавна подчертават, че има още много работа и твърдят, че компаниите все още прехвърлят твърде много отговорности върху родителите, когато става въпрос за осигуряване на безопасността на децата в социалните медии.

Участието на Хари в тазгодишната годишна среща на CGI – двигател на кампанията за киберориентация на деца и родители, беше в панел, в който участваха още бившият президент на САЩ Бил Клинтън, дъщеря му Челси и основателят на World Central Kitchen Хосе Андрес.

Благотворителната фондация The Archewell Foundation, която Хари основа на името на сина си Арчи заедно със съпругата си Меган Маркъл наскоро стартира инициатива в подкрепа на родители, чиито деца са пострадали или починали поради онлайн вреди. В речта си на събитието в Ню Йорк той изтъкна работата на тази инициатива, наречена Родителска мрежа.

Фондацията също така си партнира със СЗО и други организации за прекратяване на насилието над деца - въпрос, който той и Меган очертаха по време на скорошната си визита в Колумбия.

Принцът акцентира и на първата световна конференция за прекратяване на насилието над деца, която ще се проведе в Богота през ноември. Той заяви, че тази среща може да доведе до първото глобално споразумение за приоритизиране на безопасността и защитата на децата онлайн.

Обръщението му към CGI беше част от поредицата изяви в хуманитарни и филантропски събития, които се проведоха успоредно със седмицата на Общото събрание на ООН.

В понеделник принц Хари се появи на събитие за HALO Trust, където обсъди как работата на благотворителната организация за разминиране е повлияна от покойната му майка, принцеса Даяна, както и на годишната среща на върха на Конкордия 2024, където разговаря с носителите на наградата „Даяна“.

„Работата на HALO Trust в Ангола означаваше много за майка ми. Продължаването на нейното наследство е отговорност, която приемам сериозно. И мисля, че всички знаем колко много тя би искала да завършим тази конкретна работа.“, допълни принц Хари.