Цените на петрола не реагираха рязко, след като „Хизбула“ потвърди, че лидерът ѝ е бил убит в петък при израелски въздушен удар в ливанската столица Бейрут.

През уикенда Израелските сили за отбрана съобщиха, че Хасан Насрала, който ръководи подкрепяната от Иран бойна групировка повече от 30 години, беше ликвидиран при „целенасочен удар“ по централата на организацията в Бейрут.

Класифицирана като терористична организация от няколко държави, включително САЩ и Обединеното кралство, „Хизбула“ е известна с насилствената си опозиция срещу Израел и съпротивата срещу западното влияние в Близкия изток, коментира директорът на националното разузнаване на САЩ и Лондонската асамблея пред CNBC.

Новината за ликвидирането провокира опасения за по-широк конфликт с участието на Иран. Израелските военни сили характеризират Насрала като „централен ръководител на групата“ и „стратегически лидер“.

На петролните пазари обаче не се наблюдава значителен скок. Световният бенчмарк Brent добави 1,56% до 73,10 долара за барел, докато фючърсите на американския West Texas Intermediate се търгуваха с 1,09% по-високо до 68,19 долара за барел.

Въпреки че военните действия в целия Близък изток се засилиха, не се наблюдава прекъсване на доставките на петрол, отбелязва пред CNBC Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates. „Петролният пазар не очаква тотална война между Иран и Израел, която да повлияе на доставките“, допълва експертът.

След конфликта между „Хамас“ и Израел, който започна през октомври миналата година, смущенията на петролния пазар бяха ограничени.

Той обаче остава под натиск, тъй като увеличеното производство от САЩ, Канада и Гвиана допълва картината на предлагането, в допълнение към забавянето на китайското търсене, докато ОПЕК+ отлага възстановяването на производствените си съкращения, уточнява Липоу.

„Елиминирането на ръководството на „Хизбула“ може да предизвика реакция, която да се превърне в спирала, засягаща доставките на петрол, но петролният пазар вероятно няма да остойности допълнителен риск за момента“, смята Джош Йънг, главен информационен директор в Bison Interests.

И двамата експерти обаче са категорични, че една бърза ескалация на конфликта може да доведе до достигане на цени на суровия петрол от 100 долара за барел.

Най-големият риск за петролния пазар е затварянето на Ормузкия проток, казва Липоу. Макар и малко вероятно, цените на петрола биха скочили с 30 долара за барел, ако това се случи, допълва той.

„Ако събитията се развият бързо, всяко съществено прекъсване на доставките на ирански петрол или на износа на петрол през Ормузкия проток може да доведе до повишаване на цените на петрола над 100 долара за барел“, каза Йънг.

Протокът между Оман и Иран е жизненоважен канал, през който ежедневно преминава около една пета от световното производство на петрол, според данни на Американската администрация за енергийна информация. Той е стратегически важен път, свързващ производителите на суров петрол в Близкия изток с ключови пазари в света.