Израелските военни заявиха, че са ликвидирали лидера на „Хизбула“ Саид Хасан Насрала при въздушен удар по централния щаб на групировката в южните предградия на Бейрут.

„Израелските военни ликвидираха Хасан Насрала, лидерът на терористичната организация „Хизбула“,“, написа говорителят на израелската армия Авичай Адрае в X и допълниха: „Хасан Насрала вече няма да може да тероризира света“.

Подкрепяната от Иран групировка все още не е направила изявление, предава Reuters.

Кой е Хасан Насрала

Хасан Насрала ръководи „Хизбула“ в продължение на 32 години. Той превърна Хизбула в една от най-мощните паравоенни сили в Близкия изток.

Един от основателите на групировката, създаденас помощта на Иран, се издига до върха през 1992 г. Заменя своя предшественик и наставник Абас Мусауи на поста генерален секретар на "Хизбула", след като той е убит при удар на израелски хеликоптер, припомня CNN.

Роден в семейството на търговец на дребно в Бейрут през август 1960 г., Насрала прекарва ранното си юношество под сянката на гражданската война в Ливан. Когато през 1982 г. Израел нахлува в Ливан, той събира група бойци, които да се противопоставят на окупацията и да се превърнат в "Хизбула".

По време на 32-годишното управление на Хасан Насрала ке отговорен за убийството на много израелски цивилни граждани и войници, както и за планирането и изпълнението на хиляди терористични дейности.

Той е отговорен за ръководенето и извършването на терористични нападения по целия свят, при които са убити цивилни граждани от различни националности. Насрала е главният ръководител, който взема решенията, и стратегически лидер на организацията.

Нови удари в Бейрут

Тази нощ, ден след извършването на масираната атака в южните предградия на Бейрут, известни като Дахия, Израел предприе нова вълна от въздушни удари по южните предградия на столицата и други райони на Ливан.

Националната новинарска агенция на Ливан съобщи за 11 израелски въздушни атаки. Стотици семейства са избягали от тези квартали, които са бастион на "Хизбула", отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Израелската армия съобщи още, че нанася удари по "терористични цели" на "Хизбула" в района на южния ливански град Тир. Комюникето не съдържа подробности.

"Хизбула" започна да обстрелва Северен Израел в деня след нападението на "Хамас" на 7 октомври, припомня CNN.

Около 60 000 израелци са били принудени да напуснат домовете си, които израелското правителство се е ангажирало да отвърне на атаката. Миналата седмица Израел масирано засили военната си кампания срещу "Хизбула", като според ливанското правителство уби стотици и разсели стотици хиляди цивилни граждани.

Какво означава смъртта на Хасан Насрала за "Хизбула"

Това е „огромна, масова деморализация сред неговите редици и поддръжници и абсолютен ужас, който временно ще парализира обикновените хора“ в движението, коментира за CNN Амал Саад, експерт по „Хизбула“ и преподавател по политика и международни отношения в университета в Кардиф, Уелс.

„Това не означава, че организацията е парализирана“, добави експертът. „Хизбула“ е организация, която е създадена, за да поглъща подобни сътресения... тя е създадена, за да бъде устойчива и да надживее отделните лидери.“

Малцина претенденти за лидерския пост в „Хизбула“ могат да се сравнят с популярността на Насрала, казва Ханин Гаддар, старши сътрудник във Вашингтонския институт и автор на книгата „Хизбула“, тъй като той е тясно свързан със „златните дни“ на групировката, включително края на израелската окупация на Южен Ливан през 2000 г. и израелско-ливанската война от 2006 г., които се разглеждат като големи победи за ливанската групировка.

Ако ръководството на групировката наистина бъде ликвидирано и координацията между Иран и „Хизбула“ бъде нарушена, това може да подтикне Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран да поеме ръководството, смята Гаддар.

„Иран ще трябва да намери начин да се справи сам. Но това не е лесен вариант, тъй като те ще стане мишена“, допълва той.