Китайските пазари на акции се повишиха в понеделник, отразявайки надеждата, че политиците ще съчетаят своите икономически стимули с действия, свързани с фискалната политика, както и след съобщенията на няколко големи града в страната за облекчаване на ограниченията за покупка на жилища.

Shanghai Composite, който скочи с 13% миналата седмица, се повиши с 8% в понеделник. Hang Seng, също с ръст от 13% миналата седмица, добави още 2% в понеделник.

CSI 300 в континентален Китай скочи с 8,5% в понеделник, след като в петък отбеляза най-добрата си седмица от почти 16 години. Индексът CSI 300 Real Estate, свързан с акциите на китайските строителни предприемачи, скочи с над 9%.

Също обвързаният с имотния сектор Hang Seng Mainland Properties Index се покачи със 7%, удължавайки ръста от миналата седмица с повече от 30%.

Ръстът на акциите на китайските строителни предприемачи идва след като големите градове в континентален Китай обявиха облекчаване на мерките, свързани с покупка на жилище, след бързите стимули на централната банка, посочва CNBC.

Градската управа на Гуанджоу заяви в съобщение в неделя, че всички ограничения ще бъдат премахнати, влизайки в сила от понеделник. Преди това семействата на мигранти трябваше да плащат данъци или социални осигуровки поне шест месеца, за да купят до две жилища, докато самотните лица бяха ограничени до един апартамент.

Правителството на Шанхай също намали необходимия период за плащане на данъци от три години на една. Градът също така намали съотношението на първоначалната вноска за първи дом до около 15%, а за второ жилище до около 25%, над средното съотношение за страната от 15%. Правилата влизат в сила от вторник.

Правителството на Шенжен също смекчи ограниченията за покупка, които ограничаваха местните семейства до две жилища, а отделните хора до едно, позволявайки на купувачите да закупят още един апартамент в определени райони. Семействата на мигранти с най-малко две деца вече могат да купят две жилища, вместо едно досега.

Morgan Stanley късно в неделя прогнозира поне още 10% ръст на фондовия пазар в близко бъдеще. Стратезите на банката очакват допълнителен бюджет между 1 трилион (140 милиона долара) и 2 трилиона юана следващия месец, както и повече намаления на лихвите и по-разхлабени правила на жилищния пазар.