Държавната петролна компания на Абу Даби ADNOC съобщи, че придобива германската химическа компания Covestro в сделка за 14,7 млрд. евро (16,4 млрд. долара).

ADNOC ще стартира доброволно публично поглъщане на стойност 62 евро на акция, което предполага стойност на собствения капитал на Covestro от около 11,7 млрд. евро и представлява премия от около 54 % спрямо цената на затваряне на Covestro на 19 юни, се казва в съобщение на химическата компания, цитирано от CNBC.

Акциите на Covestro се търгуваха с 3,7% по-високо към 9:26 ч. лондонско време.

"Виждаме ADNOC като силен и дългосрочно ориентиран партньор, с когото можем да продължим да развиваме нашата успешна стратегия "Устойчиво бъдеще" дори в условията на продължаващата предизвикателна пазарна среда.

Ние следваме ясна стратегия за растеж и вече постигаме значителен напредък в стратегическата си трансформация. Подкрепата на ADNOC ще ни осигури още по-силна основа за устойчив растеж в изключително атрактивни сектори.", събщи германската компания в официалната си Facebook страница.

"След внимателно обмисляне Управителният съвет на Covestro и Надзорният съвет приветстват и подкрепят обявеното предложение за поглъщане от страна на ADNOC. И двата съвета са убедени, че споразумението, постигнато с ADNOC, е в най-добрия интерес на Covestro, нейните служители, акционери и всички други заинтересовани страни.", допълват от химическия гигант.

Сделката представлява стойност на предприятието от 14,7 млрд. евро, допълниха от ADNOC в отделно изявление.

Тя е от ключово значение за международната стратегия за растеж на компанията, която се стреми да се превърне в играч от Топ 5 на пазара на химикали.

„Като глобален лидер и индустриален пионер в областта на химикалите, Covestro носи несравним опит в областта на високотехнологичните специални химикали и материали, използвайки модерни технологии, включително изкуствен интелект“, заяви Султан Ахмед ал-Джабер, главен изпълнителен директор на групата и управляващ директор на ADNOC.

Covestro, бивше подразделение на Bayer, произвежда полимерни материали за строителни и инженерни процеси. Нейните продукти се използват в сектори като спорта, телекомуникациите, както и в химическата промишленост, допълва CNBC.

ADNOC се стреми да увеличи влиянието си в химическия сектор, за да диверсифицира портфолиото си.

По-рано тази година петролният гигант от ОАЕ сключи сделка за придобиване на 24,9% дял в австрийската OMV.

В края на 2023 г. ADNOC стана мажоритарен акционер в производителя на амоняк Fertiglobe, след като се съгласи да купи дела на OCI във Fertiglobe за 3,62 млрд. долара.

Анализаторите от Jefferies очакват ограничен антитръстов и регулаторен риск от сделката с Covestro, като се има предвид „ограниченото оперативно припокриване.“