Камбанен звън на астрономически часовник отброява всеки кръгъл час в Бърно, а механизмът му остава загадка дори за повечето местни жители. Тук всяко чудновато произведение на изкуството и необичайна скулптура има своето наследство или народна легенда, която разказва за смелостта и лекомислието на местните жители.

Може би не сте го чували, но това е вторият по големина град на Чехия след оживената столица и популярна туристическа дестинация – Прага, разказва Euronews.

„Бърно е като едно голямо село, всеки познава всеки и никога не си стресиран от ежедневието“, категорична е местната жителка Илона Шаразова.

Военни митове и технологични иновации

Вървейки към центъра на главния площад, Площада на свободата, задължително ще стигнете до емблематичния часовник на Бърно.

„Имаме добро чувство за хумор“, казва местният екскурзовод Сара Анна Худчовичова.

„Това е нашата версия на средновековния механичен часовник в Прага. Мисля, че е съвпадение, че много от нашите скулптури приличат на… сещате се, нали?“

Pexels

С фалическата си форма тази необичайна структура символизира храбростта на Бърно при защитата му от шведската обсада през 1645 г. – идеята всъщност била да прилича на куршум.

Според легендата шведските войници планирали да се откажат от опитите за инвазия в 12 ч. през нощта. Когато местните жители разбрали за това, те нагласили градските часовници да звънят с един час по-рано.

Тук всъщност нищо не е такова, каквото изглежда.

Pexels

Ще се убедите в това, ако посетите един от водещите центрове за технологични иновации в Европа, а излезете ли от него, може да потънете в архитектурата на късноготическия период и неоренесансовата елегантност на площад „Зеленчуков пазар“.

Около сергиите цари приповдигната атмосфера, но не е твърде оживено. В града има само 400 000 местни жители.

„Под краката ни има лабиринт от проходи и мазета“, казва Сара. „Можете да слезете, за да видите къде през XIII век са се съхранявали хранителните продукти, продавани на пазара“.

Катакомби и научни оранжерии

Вторите по големина катакомби в Европа са в Бърно и съхраняват останките на 50 000 души.

На 20 минути пеша се намират Жлути Копец, четири подземни резервоара за вода, които са били затворени през 1997 г., а сега вече са отворени за туристи и за провеждане на музикални събития.

Оранжерията на Мендел, откъдето произлиза теорията на генетиката, катедралата от 1770 г. и вилата Тугендхат от 13-и век, включена в списъка на ЮНЕСКО също заслужават интереса на чуждестранните посетители.

Pixabay

Всъщност, границите на Чехия отварят за туристи едва през 1989 г.

След комунистическата революция столицата Прага има преднина заради голямото си летище. Но Бърно изгражда своята привлекателност с внимателното отношение към детайлите в преживяването на града.

Улиците са безупречни, всички, повечето местни хора говорят отлично английски и е лесно да се придвижваш - трамваите се събират на гарата на всеки час през целия ден.

Pixabay

Винаги сте на няколко крачки от модерно кафене или оживен бар, в който сервират най-добрия пилзнер, който може да си представите. За по-взискателния вкус има и висококачествени ресторанти, предлагащи световна кухня.

Хъб на дигитални номади

През годините технологичната сцена проправя път на туризма, водейки офисите на световни компании в Бърно.

„Благодарение на инициативи като JIC все повече технологично ориентирани емигранти избират Бърно“, казва Ондржей Дуфек, съосновател на Flatio, платформа за наемане на жилища за дигитални номади.

Създаден преди две десетилетия, JIC е един от първите технологични инкубатори в източната част на ЕС.

Unsplah

От стартирането си в Бърно през 2016 г. Flatio отбелязва все повече резервации. Предварителните резултати от Доклада на компанията за дигиталните номади за 2024 г. нареждат Бърно на 10-то място от 28-те най-добри градове за дистанционни работници в света.

В града има 15 пространства за съвместна работа, а с Flatio се предлагат дългосрочни наеми за срок до една година.

Позициониран на 123-то място в последния европейски индекс на разходите за живот на Numbeo, животът тук също е лесен и с ниски разходи.

Отвъд Бърно: Рустик села и винарни

Само след 30 минути път на юг ще се озовете в природния резерват Палава. От разрушената крепост от 1200 г., разположена на върха на хълм, може да се любувате на километри плодородни лозя край язовир Вестонице.

От другата страна е Страхотин, едно от селата, признати за културно наследство на Моравия, заради алеята с винарските изби под пъстрата редица от къщи. Тя е оживена от велосипедисти, които спират покрай язовира, за да разгледат историческата мрежа от подземни изби и да опитат най-добрите бели вина в региона.

Макар да сте далеч от горещите туристически точки, Виена, Прага и Будапеща са на няколко часа път с влак.

И макар засега Бърно да остава под туристическия радар, това няма да е за дълго – но затова сега е идеалното време да откриете този пълен с изненади град.