Лесно ли е да се намери добра работа в града ви?

Отговорът на този въпрос зависи от това къде живеете. Фактори като икономическото състояние на страната, равнището на безработица и това дали той е столица, оказват значително влияние върху възможностите за работа.

В 83 града в Европа по-малко от половината жители смятат, че е лесно да се намери добра работа, но мненията се различават значително. В Палермо, например, само 4% споделят оптимизъм, докато в Прага поразителните 79% се чувстват уверени в перспективите за работа.

Това показват данните доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове през 2023 г., цитирани от Euronews. Някои държави са представени само от един град, а в други са включени повече населени места. Поради това сравненията по държави може да не отразяват пълната картина.

Коя столица е най-подходяща за намиране на добра работа

При разглеждане на столиците процентът на хората, които смятат, че е лесно да се намери добра работа, варира значително.

Прага е начело с най-висок процент - 79%, следвана от Братислава (72%), Осло (69%) и Стокхолм (68%).

Най-нисък е процентът в Рим (20%), следван от Атина (21%) и Мадрид (24%).

Сред петте най-големи икономики в Европа Париж и Лондон водят с 61% от жителите, които изразяват оптимизъм по отношение на възможностите за работа, плътно следвани от Берлин с 57%.

За разлика от тях, столиците на Испания и Италия Мадрид и Рим се нареждат в долната третина, отразявайки много по-ниска увереност в наличието на добри работни места.

На ниво столица южните и югоизточните европейски страни показват значително по-малка увереност в намирането на добри работни места, докато Северна и Централна Европа са по-оптимистично настроени.

Тези тенденции стават още по-очевидни, когато се разглеждат всички 83 града, като разликата между тях е още по-голяма.

Италианските градове са в дъното на класацията

Прага (79%) продължава да се отличава с най-висок процент на хората, които смятат, че е лесно да се намери добра работа в техния град, докато в италианския Палермо почти никой не споделя тази перспектива – само 4%.

Освен Палермо, други италиански градове доминират в най-ниските места, като в четири от петте града на дъното 20% или по-малко жители смятат, че е лесно да се намери добра работа.

Хората в испанските градове до голяма степен вярват, че не е лесно да си осигурят добра работа, тъй като по-малко от един на всеки четирима жители смятат обратното във всичките четири града, включени в проучването.

Сред петте водещи икономики Германия има най-висок среден процент от 60% в своите градове, водена от Мюнхен със 72%, който се нарежда на трето място в целия списък.

Тази средна стойност е 63% в Обединеното кралство, 47% във Франция, 24% в Италия и 21% в Испания, като всички държави са представени от поне четири града.

Според доклада само един от всеки четирима души в градовете в южните държави членки на ЕС, смята, че е лесно да си намери работа. За разлика от тях, повече от половината от жителите на западните (53%) и северните градове (55%) споделят това мнение. В източните градове същото е мнението на около половината от жителите.

Възможни причини за значителната разлика между градовете

„Равнището на безработица обикновено е по-високо в градовете, в които резултатът е по-нисък“, казва пред Euronews Павел Аджан, икономист и директор на отдел „Икономически изследвания за EMEA и APAC“ в Indeed.

Например Палермо, с най-нисък резултат в проучването 4%, има и най-високо ниво на безработица – 17% през 2023 г. Прага, която има най-висок резултат 79%, отчита ниво на безработица от едва 1,9%, което е второто най-ниско сред изследваните градове.

„Наблюдава се статистически значима отрицателна връзка между отделните градове. Около 49% от тази разлика се обяснява с разликите в безработицата“, допълва той.

Според Евростат италианските и испанските градове като цяло са с по-високи нива на безработица през 2023 г.

Количество и качество на работните места

Количеството и качеството на наличните работни места също могат да обяснят част от тези разлики. Тъй като в проучването се пита за „добри“ работни места, това може да се тълкува по различен начин в различните култури.

„Фактори като реално заплащане, сигурност на работното място, баланс между професионалния и личния живот, и възможности за кариерно развитие не са отразени в общата статистика за ниво на безработица, но влияят на възприятието на хората за пазара на труда“, допълва експертът.

Той също така отбелязва, че местните икономически настроения и политическите фактори, включително медийното отразяване, могат допълнително да повлияят на възприятията на жителите.

Различия между градовете в една държава

Градовете предлагат по-специализирани и по-добре платени работни места в сравнение със селските райони. В някои страни делът на хората, които смятат, че е лесно да се намери добра работа, се различава значително.

Например в Чехия, Словакия и Полша столиците са сред най-високо оценените в проучването, докато други градове имат значително по-ниски резултати. В някои случаи разликата е над 35%. По подобен начин се наблюдават големи различия между градовете в Италия, Белгия, Унгария и Турция.

Възприемането на добри възможности за работа е свързано с цялостното удовлетворение от живота в даден град. Там, където повече хора вярват, че е лесно да се намери добра работа, се наблюдават по-високи нива на удовлетвореност от живота. Въпреки това, тази връзка е умерена – 51%. Когато хората смятат, че е лесно да си намерят добра работа, удовлетвореността им от финансовото им положение също се подобрява.

В проучването са събрани отговори от над 71 000 души в 83 европейски града, като от всеки град са участвали най-малко 839 жители.