Ескалиращият конфликт в Близкия изток отново постави най-важната петролна артерия в света в центъра на световното внимание.

Ормузкият проток е широко признат като жизненоважна точка за пренос на петрол. Разположен между Иран и Оман, той е тесен, но стратегически важен канал, който свързва производителите на суров петрол в Близкия изток с ключови пазари по света.

През 2022 г. потокът на петрол в Ормузкия проток е бил средно 21 млн. барела на ден, според Американската администрация за енергийна информация (EIA). Това се равнява на около 21% от световната търговия със суров петрол.

Невъзможността на петрола да премине през толкова голям контролно-пропускателен пункт, дори и временно, може да доведе до повишаване на световните цени на енергията, да увеличи разходите за превоз и да създаде значителни забавяния в доставките.

За много енергийни анализатори събитие, при което има блокада или значително прекъсване на потоците през Ормузкия проток, се разглежда като най-лошия сценарий - такъв, който може да накара цените на „черното злато“ да се покачат далеч над 100 долара за барел.

„Най-лошият вариант може да се случи, ако Израел удари Иран и Иран предприеме действия за забавяне или блокиране на Ормузкия проток“, коментира пред CNBC Алън Гелдер, енергиен анализатор в Wood Mackenzie. „Това би имало много драматичен ефект, тъй като през този проток преминават над 20% от световния износ на суров петрол от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак, а донякъде и от ОАЕ. Така че ние твърдим, че в момента пазарът не оценява най-лошия случай, а потенциалното въздействие върху иранската енергийна инфраструктура“.

Обещанието на Израел да отвърне на удара на Иран след нападението с балистична ракета миналата седмица подхрани спекулациите, че страната може скоро да предприеме атака срещу енергийната инфраструктура на Техеран. В същото време Иран, който обеща да предприеме силен отговор в случай на по-нататъшни израелски действия, е основен играч на световния пазар на петрол.

Колко високо могат да се покачат цените на петрола?

Енергийните анализатори се питат дали петролните пазари не са твърде невнимателни по отношение на рисковете от разширяване на конфликта в Близкия изток.

Саул Кавоник, старши анализатор в MST Financial, заявява, че прекъсването на доставките по Ормузкия проток може да доведе до значително повишаване на цените на петрола.

„Ако станем свидетели на атака срещу иранския добив, може да бъдат ограничени до около 3% от световните доставки. Дори по-строги санкции могат да ограничат доставките със същия процент. Това само по себе си ще доведе до приближаване на цената на петрола до 100 или дори над 100 долара за барел“, предупреждава той. „Ако транзитът през Ормузкия проток бъде засегнат, говорим за въздействие върху цената на петрола, което би било три пъти по-голямо от шоковете на цените през 70-те години на миналия век след иранската революция и арабското петролно ембарго. Говорим за 150 долара плюс за барел“.

Цените на петрола се търгуваха с повече от 3% ръст в понеделник, разширявайки печалбите си дори след като миналата седмица отбелязаха най-резкия си седмичен ръст от началото на 2023 г.

Бярне Шилдроп, главен анализатор на суровините в шведската банка SEB, посочва, че общото правило на стоковите пазари е, че ако предлагането е силно ограничено, цената често се покачва до пет до десет пъти над нормалното си ниво.

„Така че, ако се стигне до най-лошото и Ормузкият проток бъде затворен за един месец или повече, тогава цената на суровия петрол тип Brent вероятно ще скочи до 350 долара, световната икономика ще се срине и цената на петрола отново ще падне под 200 долара за известно време“, предвижда той. „Но виждайки къде се намира цената на петрола в момента, пазарът не смята, че това е много вероятно да се случи“.

Какво става с пазарите на газ?

Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в нидерландската банка ING, също смята, че всяко прекъсване на транзита през Ормузкия проток би имало сеизмични последици за световните енергийни пазари.

„Основното опасение, макар и все още крайно, е, че тези смущения ще се разпространят в Ормузкия проток, засягайки петролните потоци в Персийския залив“, казва той. „Значително прекъсване на тези потоци би било достатъчно, за да се повишат цените на петрола до нови рекордни стойности, надхвърлящи 150 долара за барел от 2008 г.“.

Според него последствията от всяко прекъсване на доставките през Ормузкия проток няма да бъдат изолирани само до петролния пазар.

„Те биха могли потенциално да доведат и до прекъсване на потоците на втечнен природен газ от Катар, които съставляват повече от 20% от световната търговия“, акцентира той. „Това би било шок за световните газови пазари, особено когато навлизаме в зимния сезон на северното полукълбо, където се наблюдава по-голямо търсене на синьо гориво за отопление. Въпреки че наблюдаваме увеличаване на новите мощности за износ на втечнен природен газ, те все още не достигат обемите на катарския износ.“