След като започна годината с гръм и трясък, Биткойнът е особено статичен.

Досега през втората половина на годината криптолидерът се колебае основно между 56 000 и 63 000 долара - контраст с първите шест месеца, когато скочи с 45%, задвижван от пускането на американски борсово търгувани фондове (ETF), които следят спот цената му.

Пазарните участници сега наблюдават възможни нови криптокатализатори, насочващи се към края на годината и началото на 2025 г., отвъд по-широките събития, движещи пазара, като промените в лихвените проценти в САЩ и американските президентски избори.

Някои трейдърти очакват предстоящото пускане на опции върху спот ETF за Биткойн на BlackRock - нов продукт, който според него може да привлече повече пари на дребно в САЩ след одобрението му от Комисията по ценни книжа и борси миналия месец.

Тъй като регулаторните органи разглеждат криптото все едно е акция, подобни опции може да се нуждаят от зелена светлина от Комисията за търговия със стокови фючърси, която контролира стоковите деривати, казва пред Reuters Ювей Янг, главен икономист в BIT Mining.

„Ако са успешни, опциите за ETF биха могли да увеличат сложността и волатилността на пазара на биткойн, което ще доведе до по-голяма ангажираност на институциите и търговците на дребно“, добавя Ян.

Това беше доста успешен период за криптовалутите, тъй като очакването и одобрението на американските ETF-и помогна за активизиране на Биткойн активността в световен мащаб.

Общият размер на пазара на криптовалути се е раздул до 2,2 трилиона долара към 1 октомври тази година, от 8,3 милиарда долара в началото на 2023 г., според данни на CoinGecko.

„Наблюдаваме значително увеличение на институционалното присъединяване и търговската дейност“, казва Ян, добавяйки, че има силно търсене на платформи и услуги за цифрови активи, които наподобяват традиционните финансови структури.

Известната с дивата си природа 90-дневна волатилност на биткойна е спаднала до 42% тази година от 67% в средата на 2020 г., според данни на Deutsche Bank.

На този фон пазарните наблюдатели предупреждават, че биткойнът все още показва силна корелация с други криптовалути и вероятно ще бъде сред първите активи, изхвърлени от инвеститорите, които се оттеглят от несигурността и риска. Миналата седмица например Биткойнът се срина с 5% при нов скок на военните действия в Близкия изток.

Кои са най-големите криптодържави?

Криптоприемането е особено силно в страните с по-ниски доходи, които често имат по-слабо развити и достъпни основни финансови системи, показва доклад на Chainalysis.

Индия заема първо място, следвана от Нигерия в класацията, а седем от останалите 20 държави в челната класация са азиатски развиващи се пазари, включително Индонезия, Виетнам и Филипините.

Почитателите на криптовалутите често посочват употребата им в страни с висока инфлация и бързо обезценяване на валутата - като Турция и Аржентина - като доказателство за реалната употреба на цифровите пари.

Chainalysis отбелязва и значително увеличение на активността в областта на децентрализираните финанси (DeFi) и стейбълкойните в Африка на юг от Сахара, Латинска Америка и Източна Европа.

„По-голямата част от развиващия се свят иска да банкира в долари, но невинаги се доверява на банките си“, казва Маурисио Ди Бартоломео, съосновател на доставчика на криптозаеми Ledn.

Съединените щати заемат общо четвърто място в класацията за приемане, докато Южна Корея и Китай са съответно на 19-то и 20-то място. България не влиза в списъка.

По отношение на обема на крипто транзакциите САЩ са най-големият пазар в света, следвани от Индия, според Deutsche Bank.