Криптовалутите продължиха да показват слабост в сряда, като Биткойнът се потопи под 61 000 долара, в ярък контраст с американските акции, които се изкачиха до нови рекорди.

BTC започна деня около $62 000, след което се плъзна все по-надолу в по-късните часове на американската търговска сесия до $60 400, което е спад от 2,4% за последните 24 часа. Етериум се задържа малко по-добре през по-голямата част от деня, след което се потопи с 3,2%.

Това, което вероятно натежа на цените, беше разпространените съобщения за иззети криптовалути, свързани с понзи схемата PlusToken, които бяха преместени на борсите през деня, което породи опасения за потенциален натиск от продажби, пише CoinDesk.

През ноември 2020 г. китайските власти конфискуват криптовалути на стойност близо 4 млрд. долара, включително ETH, BTC, DOGE, XRP от операторите на PlusToken.

Един наблюдател отбелязва, че около 7000 ETH на стойност 16 млн. долара от останалите 1,3 млрд. долара ETH са били преместени на борсите през последните 24 часа, което може да показва намерение за продажба на активите.

Странни действия се случиха в някои неочаквани кътчета на криптопазара.

Федералните прокурори на САЩ обвиниха компаниите за търговия с криптовалути Gotbit, ZM Quant, CLS Global и MyTrade и техните служители в манипулиране на пазара и измама. По-специално, в доклад на CoinDesk от 2019 г. подробно се описва как Алексей Андрюнин, съосновател на Gotbit и едно от лицата, обвинени от прокурорите, е изградил бизнес за фалшифициране на борсови обеми за дребни крипто токени с помощта на търговски ботове, за да бъде включен в ценови агрегатори като CoinMarketCap.

Robo Inu, един от токените, споменати в документите, e удвоил стойността си в рамките на часове и е бил с 20% нагоре през деня, по данни на CoinGecko.

Прокурорите създадоха криптовалута, наречена NexFundAI Token, по указание на правоприлагащите органи за целите на разследването, показва съдебен документ. Токенът с тикър NEX с незначителна пазарна стойност скача с цели 3500%, тъй като спекулантите са се втурнали да преследват потенциалния токен, за да спечелят от вниманието.

След това цената му бързо се срива, тъй като в документа се казва още, че прокурорите са забранили търговията с токена още преди разгласяването на обвиненията.

По-малко миролюбив Фед

S&P 500 затвори деня на нов исторически връх, а технологичният Nasdaq се повиши с 0,6%. Десетгодишните лихвени проценти по американските държавни ценни книжа се повишиха до двумесечен връх от 4,08% през деня, тъй като инвеститорите усвоиха протокола от септемврийската среща на Комитета по отворените пазари на Федералната република.

Документът показва, че „значителното мнозинство“ от представителите на Федералния резерв са подкрепили по-голямо намаление, но някои са предпочели 25 б.т. Политиците са се съгласили, че вероятно ще има още съкращения, но изглеждаха разделени по отношение на темпа и размера на бъдещите облекчения.

На този фон търговците вече виждат 21% вероятност Фед да запази лихвите стабилни на следващото заседание през ноември, което е увеличение спрямо нулата само преди седмица, докато очакванията за още едно намаление с 50 б.т. изчезнаха спрямо 35% миналата седмица.