Ако някога искаш да станеш милионер, трябва да спреш да работиш от 9 до 5 - и да започнеш да работиш по 95.

Това казва Грант Кардон - експерт по продажбите, мотивационен лектор и автор (издаван и на български), който се самоопределя като „Бенджамин Бътън на бизнеса“.

Кардон е напълно конкретен в своето твърдение - за да спечелите повече пари, трябва да отделяте по 95 часа на седмица, а не само по 40.

Той критикува традиционната работна седмица, защото смята, че работещите от 9 до 5 са просто наблюдатели на живота, което им пречи да сбъдват мечтите си, пише Yahoo Finance.

На теория повече часове работа означава, че ще получите повече пари. Хиляди хора обаче продължават да предпочитат работата от девет до пет, заради други плюсове които има тя – два почивни дни в седмицата и фиксирано работно време. Въпреки това, много от тези хора живеят от заплата до заплата и не успяват да спестят нищо за себе си.

"Няма недостиг на пари. Всеки долар на тази планета вече е произведен. Има недостиг на хора, които искат да работят по 95 часа всяка седмица, за да спечелят тези пари", казва Кардон в блог публикация.

Съветите, които той дава, идват от години прекарани в изграждането на бизнес и инвестиции, които го правят милионер. За него има само един начин за изграждане на материално богатство – работа. Работа без почивка. Той твърди, че дори някой да му даде 5 милиарда долара днес, той отново ще работи утре.

Работата от 9 до 5 не е добра финансова стратегия и в същото време е доста ограничаваща, заради фиксираните часове. Проучване на Федералния резерв от 2022 г. показва, че това с което средностатистическото американско семейство разполага, е малко над 192 900 долара на година.

Грант Кардон казва, че „не можеш да спестиш пари със годишна заплата от $60 000“, като добавя, че дори и да успееш да го направиш някога, вече ще бъдеш прекалено възрастен, за да се радваш на успеха си. Той твърди, че работата по 95 часа седмично отваря потенциал за печалба, който традиционните работни места не могат да ни предложат.

Какво е истинското предизвикателство?

В публикацията си Кардон подчертава колко е важно да сме фокусирани върху разширяването и развиването на финансите си, а не просто върху спестяването им. Това е в контраст със съветите на повечето експерти в областта. Той също така критикува финансовите стратегии, акцентиращи върху спестяването на пари, като тези на Сюз Орман и фокуса на Дейв Рамзи върху бягството от дълговете. Вместо това Грант Кардон казва, че е по-важно да се генерират доходи. Според него няма как да забогатеем само чрез знания как да управляваме финансите си - необходимо е и да намерим начин да спечелим още пари.

И все пак, може ли да спечелим повече пари, работейки от 9 до 5?

Работата без почивка може би е подходяща само за хората с предприемачески нюх и повече свободно време. Тя със сигурност не е универсален подход. Изследванията показват, че финансовата независимост може да бъде постигната чрез внимателно планиране на парите ни, разумни инвестиции и постоянен ръст на доходите, дори при стандартна 40-часова работна седмица.

Разковничето се крие в това да намерим баланс, който е в съответствие с личните ни цели и начин на живот. За някои това може да означава по-дълго работно време, докато други могат да постигнат успех чрез по-интелигентни финансови решения и инвестиции. Това, върху което трябва да се концентрираме, е увеличаването на приходите и вземането на разумни финансови решения