Въпреки че все още са сравнително малко на брой, наемателите милионери в САЩ се увеличават. Това е отражение на променящите се нагласи към идеята да притежаваш жилище, дори когато говорим за най-богатите американски граждани, пише The Wall Street Journal.

Между 2018 г. и 2022 г. делът на домакинствата с годишни доходи над 750 000 долара, живеещи под наем, се е повишил до 10,5%, според данните от преброяването на IPUMS в Университета на Минесота, анализирани от WSJ. Това е най-високото ниво, откакто проучването започва да се провежда в средата на новото хилядолетие. През предходния петгодишен период този показател е бил 8,4%.

При домакинствата, чието нетно богатство е в първите 5%, делът на наемателите се е повишил до 3,7% през 2022 г., според проучването на Федералния резерв за потребителските финанси. Това е най-високото му ниво от началото на 90-те години.

„Това е повод за забавния разговор, който водим с много от нашите клиенти, казващи „Уау, имам всичките тези пари и не мога да си намеря дом“, разказва пред WSJ Рути Асулин, съуправител на Douglas Elliman Real Estate. Тя ръководи екип, специализиран в луксозните имоти в Маями и Ню Йорк.

Конвейерът от жилища, които излизат на пазара, се е забавил драстично, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през 2022 г. Оттогава лихвите по ипотечните кредити почти са се удвоили, оставяйки много кандидат-продавачи застинали в очакване. Предлагането нараства през последните месеци, но остава под предпандемичните нива.

Този недостиг води до рекордно високи цени на жилищата, което заедно с по-високите лихви прави купуването на жилище в САЩ по-малко достъпно от всякога. Според скорошно проучване на Bankrate е по-евтино да наемете дом, отколкото да купите във всичките 50 най-големи метрополиси.

Математиката се променя

Милионерите едва ли са повод за безпокойство, когато става въпрос за криза на достъпността до жилище. Те често имат избор дали да наемат или не и също така разполагат с други възможности за изграждане на богатство - чрез фондовия пазар или инвестиционни имоти - докато много американци разчитат на собствеността върху жилищата, за да постигнат някаква финансова стабилност.

Нарастването на дела на наемателите милионери в САЩ обаче сигнализира за голямата промяна на начина, по който някои американци мислят за собствеността на жилище.

Много от нещата все още се свеждат до математиката, дори и за милионерите.

Някои предпочитат да държат пари на фондовия пазар и други инвестиции. Високите лихвени проценти по заемите могат да бъдат болезнени за тези, които не се нуждаят от ипотека, но пък искат да направят такава стъпка поради инвестиционни причини. Преди американските банки предлагаха по-ниски лихвени проценти по ипотечните заеми, но това се промени през последната година. Високите ставки са по-малък фактор за купувачите, които плащат изцяло в брой, но все пак държат пазара заключен.

Други разходи, свързани със собствеността на жилище в САЩ, също са се повишили рязко. Данъците върху имотите растат в голяма част от страната.

На този фон нюйоркската компания за недвижими имоти Leslie J. Garfield, която се фокусира върху луксозни градски къщи, е сключила над десет сделки от тази пролет насам за наеми, които възлизат на 20 000 долара или повече месечно. Това е „далеч по-високо, отколкото е било през годините“, казва пред WSJ старши партньорът на компанията Матю Лесър.

Медията разказва за милионера Джордж Гунин, основател на финтех стартъп, който преди две години се мести в САЩ от Русия. Той планира да живее под наем, докато намери нещо подходящо за покупка. Но след месеци търсене на идеалния дом, така и не попада на нещо, което да му хареса.

Търси дом за купуване в Маями, след това в Ню Йорк. На всяка спирка е разочарован от това, което смята за липса на подходящи жилища за продажба, особено що се отнася до фактора цена/качество. Затова наема тристаен апартамент в луксозен многоетажен комплекс в Манхатън за около 19 000 долара на месец.

Други милионери, които избират да наемат, са водени повече от гъвкавостта и удобството, отколкото от финансите, посочва WSJ. Пример за това са изпълнителният директор на Biotech Арун Дас и съпругата, които започват основен ремонт на първия си дом в средата на 2023 г. Очаквало се е той да продължи поне една година. Първоначално изглеждало, че чакането си заслужава – става дума за къща във Филаделфия от 19-ти век с пет спални и пет бани в първокласен квартал.

Но някъде по средата на ремонта семейство Дас продават къщата, решавайки да наемат жилище за неопределено време в близка сграда, почивайки си от месеци ремонт и проблеми с поддръжката на къщата. Добавените разходи (стигащи хиляди долари на месец) - наред с плащането на ипотека от $5000 - били по-малък проблем за Дас, отколкото времето, което целият ремонт консумирал.

„Постепенно започнахме да осъзнаваме мащаба на задачата пред нас, дори не толкова по отношение на финансовите ресурси, а колко време, усилия и координация са необходими“, споделя пред WSJ Дас. „Часът, който можем да спестим от деня, е време, което можем да прекараме с децата или да изпием чаша вино заедно.“

Стратегия, дъхновена от вечните наематели

Индустрията на луксозните имоти под наем се опита да се възползва от промяната на пазара. Базираният във Филаделфия строителен предприемач Post Brothers проектира някои имоти така, че да обслужва „вечните наематели“, особено тези с по-високи доходи.

Започва да изгражда по-големи етажни планове и да включва в жилищните схеми стаи за игри и други пространства и функции, които хората очакват от едно ново имение, казва пред WSJ Майкъл Пестронк, съосновател и главен изпълнителен директор на Post Brothers.

За някои милионери, особено по-младите, собствеността на жилище не е изключена, но следва да почака.

Наскоро 28-годишният Ник Чибаро, който работи в областта на продажбите и търговията в Ню Йорк, и неговата годеница решават да подпишат договор за наем на луксозен апартамент във финансовия район на Долен Манхатън, известен като FiDi. Те все още се надяват да си купят жилище, след като цените паднат „значително“.

„Мисля, че много повече хора наемат за по-дълго и смятат този избор за добър“, казва пред WSJ Чибаро, според когото настоящият климат на имотния пазар в САЩ е изключително непосилен.“