Броят на градовете в САЩ, в които купувачите на първо жилище се сблъскват с цена от поне 1 милион долара, се е увеличил почти три пъти през последните пет години.

Това показва нов доклад на Zillow, цитиран от CNN.

От резултатите в проучването става ясно, че цената на средностатистически стартов дом сега започва от1 млн. долара в 237 града, в сравнение с 84 през 2019 г., което подчертава продължаващата криза с достъпността на жилищата в Америка.

„Виждаме най-голям брой стартови жилища за милиони долари в скъпите крайбрежни пазари. Виждаме ги на пазари с много ниски нива на собственост и ги виждаме на пазари с повече строителни регулации.“, обясняват икономистите в Zillow.

Компанията определя „стартово жилище“ като такова, което е сред тези в най-ниската трета от стойностите на жилищата в даден регион.

В Калифорния, Ню Йорк и Ню Джърси се намират най-голям брой градове с жилища, които носят средна цена от милион долара, но в половината от всички американски щати има поне един такъв град, се казва в доклада.

Рязкото покачване на цените на жилищата, заедно с високите лихви по ипотечните кредити, допринесе за чувството на неудовлетвореност на повечето американци от жилищния пазар.

Според проучване на Gallup от месец май мнозинството от американците – 76%, смятат, че сега е лош момент за покупка на жилище. Отчасти това е проблем на търсенето и предлагането: Има недостиг на жилища за продажба в сравнение с търсенето, което е довело до повишаване на цените.

Цените на жилищата скочиха по време на пандемията, тъй като все повече американци, много от които бяха нови служители, се втурнаха да търсят жилища, предлагащи допълнително пространство. След това битката на Фед с инфлацията доведе до рязко повишаване на лихвите по ипотечните кредити. През 2024 г. бъдещите купувачи на жилища се сблъскват с неприятната комбинация от високи цени и високи разходи по заемите.

Всичко това доведе до един от най-недостъпните жилищни пазари от цяло поколение насам, което накара много млади американци да останат наематели по-дълго, отколкото биха искали.

Според Zillow средната възраст на купувачите на първо жилище е била 35 години през миналата година, което е с една година повече, отколкото през 2019 г.

Средната цена на жилище, притежавано преди това в САЩ, се повиши до 426 900 долара през юни, което е вторият пореден месец, в който цените достигат рекорден връх въз основа на данни от 1999 г., според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

В много градове тази средна цена е много по-висока.

Ситуацията за тези, които купуват за първи път се усложнява още повече, тъй като стойността на стартовите жилища нараства по-бързо от средната. Според Zillow стойността на стартовите жилища е нараснала с 54,1% през последните пет години, докато средната стойност на жилищата в САЩ е нараснала с 49,1%.

Джефри Дженкинс, професор по публична политика в Университета на Южна Калифорния, обяснява причината за това несъответствие: Има повече потенциални купувачи на стартови жилища, а предлагането е по-малко в сравнение с по-големите семейни жилища.

Когато разходите нарастват, хората се насочват към жилища, които са относително по-евтини, обобщават икономисти.

Намирането на жилище от начално ниво с цена под един милион долара в САЩ обаче не е невъзможно. Според Zillow средната цена на стартово жилище в страната е 196 611 долара.

Въпреки това в градовете с по-рестриктивни строителни разпоредби е по-вероятно да има недвижими имоти с по-висока цена от средната. Земята в градовете е оскъдна, а ограниченията за зониране водят до още по-голям недостиг.

Все пак има някои обещаващи признаци, че пазарът на жилища може би се обърне в друга посока.

Според неотдавнашен доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти наличностите на жилища започват да се увеличават, което означава, че купувачите скоро може да имат повече възможности.

През юни в САЩ е имало 1,32 млн. активни обяви, което представлява скок от 23,4% в сравнение с миналата година. „Наблюдаваме бавно преминаване от пазар на продавачите към пазар на купувачите“, заяви главният икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти Лорънс Юн.