SpaceX извърши петия си изпитателен полет на ракетата Starship в неделя и за първи път успя да улови нейния висок повече от 20 етажа ускорител. Постижението бележи важен етап в постигането на целта на компанията да превърне най-големия космически кораб, строен някога от човечеството, в ракетна система за многократна употреба.

SpaceX изстреля Starship от съоръжението си Starbase близо до Браунсвил, Тексас, a ракетният ускорител Super Heavy се върна да се приземи на стартовата кула близо седем минути след изстрелването.

„Шегувате ли се с мен?“, избухна мениджърът по комуникациите на SpaceX Дан Хуот в уебкаст на компанията. „Това, което току-що видяхме, приличаше на магия“.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън поздрави SpaceX в публикация в социалните мрежи.

„Докато се подготвяме да се върнем на Луната с Artemis, продължаващите тестове ще ни подготвят за смелите мисии, които предстоят“, написа Нелсън, цитиран от CNBC.

Самият кораб Starship се отдели и продължи в космоса, като измина половината път около Земята, преди да навлезе отново в атмосферата и да се приводни в Индийския океан, както беше предвидено. На борда на петия тестов полет нямаше хора. SpaceX планира да извърши стотици тестови мисии, преди ракетата да бъде изстреляна с какъвто и да е екипаж.

Системата вече е извършила четири теста за космически полети - през април и ноември миналата година и през март и юни 2024. Добрата новина е, че при всеки нов тест инженерите на SpaceX са постигали повече важни резултати от предишния. Компанията подчертава, че се опитва да надгражда „наученото от предишните полети“ в подхода си към разработването на огромната ракета.

Системата Starship е проектирана да бъде за многократна употреба и има за цел да се превърне в нов метод за пренасяне на товари и хора извън Земята. Ракетата е от решаващо значение и за плана на НАСА за връщане на астронавти на Луната. SpaceX спечели договор на стойност няколко милиарда долара от агенцията за използване на своя космически кораб като лунен модул с екипаж в рамките на програмата Artemis.

Цели за петия полет

С улавянето на ускорителя SpaceX надхвърли етапните цели на четвъртия тестов полет. Компанията разглежда амбициозния подход за улавяне като критичен за целта си да направи ракетата напълно използваема за многократна употреба.

„Инженерите на SpaceX прекараха години в подготовка и месеци в тестове за опита за улавяне на ускорителя, като техниците вложиха десетки хиляди часове в изграждането на инфраструктурата, за да увеличат максимално шансовете ни за успех“, пише компанията на своя уебсайт.

За да бъде успешно улавянето е необходимо покриването на хиляди критерии, посочват още от SpaceX, добавяйки, че ако това не беше факт, ускорителят щеше да се отклони от траекторията си за връщане и да се пръсне край брега на Мексиканския залив.

„Не приемаме никакви компромиси, когато става въпрос за осигуряване на безопасността на хората и нашия екип, и връщането ще бъде предприето само ако условията са подходящи“, заявиха те преди началото на теста.

Защо корабът Starship е незаменим за бъдещето на SpaceX

Starship е най-високата и най-мощната ракета, изстрелвана някога. Напълно подредена върху ускорителя Super Heavy, тя е висока 121 метра и има диаметър около 9 метра.

Бустерът Super Heavy, който е висок 70 метра, е тази част, която започва пътуването на ракетата в космоса. В основата му са разположени 33 двигателя Raptor, които заедно произвеждат 16,7 милиона фунта тяга - около два пъти повече от 8,8 милиона фунта тяга на ракетата Space Launch System на НАСА, която стартира за първи път през 2022 г.

Самият космически кораб Starship, висок 50 метра, има шест двигателя Raptor - три за използване по време на работа в земната атмосфера и три за работа във вакуума на космоса.

Ракетата се захранва с течен кислород и течен метан. За изстрелването на цялата система са необходими повече от 10 милиона килограма гориво.