По време на мащабните си военни учения в понеделник Китай е ситуирал рекорден брой изтребители и други военни самолети около Тайван, съобщиха от Министерството на отбраната на острова, цитирани от CNN.

Еднодневните военни учения, в които участваха китайски изтребители, дронове, военни кораби и кораби на бреговата охрана, симулиращи блокада на самоуправляващия се остров, предизвикаха гнева на Тайпе. Тайван ги определи като „необоснована провокация“.

Според тайванското военно министерство 153 китайски самолета са били засечени около острова в рамките на 25 часа между понеделник и вторник. От тях 111 са пресекли средната линия - неофициална демаркационна точка в Тайванския проток, която Пекин не признава, но до голяма степен спазваше - и са навлезли в зоната за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ) на Тайван.

ADIZ е едностранно наложена и се различава от суверенното въздушно пространство, което според международното право се простира на 12 морски мили от бреговата линия на дадена територия. Все пак не са били забелязани китайски военни самолети, които да навлизат в суверенното въздушно пространство на Тайван - стъпка, която би се считала за сериозна ескалация.

Макар и да не е пряко съпоставим, броят на китайските военни самолети в понеделник надмина предишния дневен рекорд от септември 2023 г., когато в рамките на 24 часа бяха засечени 103.

В отговор на последните нахлувания Министерството на отбраната на Тайван заяви, че е използвало собствени самолети, военноморски кораби и брегови ракетни системи, за да наблюдава дейността на Пекин.

Китай заяви, че военните му учения имат за цел да дадат „строг отпор“ на силите за независимост в Тайван и се проведоха няколко дни след като новият президент на острова Лай Чинг-те произнесе реч, в която се зарече да защитава суверенитета на Тайван.

Тайван „не е подчинен“ на Китай, заяви Лай на националния празник на острова в четвъртък, а Пекин „няма право да представлява Тайван“.

Военните учения на Китай около Тайван, демократична страна с 24 млн. души население, зачестиха през последните години и обикновено съвпадат със събития, които ядосват Пекин. Те позволяват на Китай да следи реакциите на Тайпе и също така да натоварва неговите военни ресурси. Според анализатори ученията от понеделник са част от общата стратегия за поддържане на натиск върху Тайван и за нормализиране на редовните военни игри.

Управляващата Китайска комунистическа партия разглежда Тайван като част от своята територия, въпреки че никога не го е контролирала. Тя отдавна се зарича, че островът трябва да бъде „обединен“ с континенталната част, при необходимост със сила. Тайванските власти категорично отхвърлят териториалните претенции на Пекин.

По време на военното учение нито един от китайските военни кораби не е навлязъл в прилежащата зона на Тайван, която според международното право се определя като простираща се на 24 морски мили от бреговата линия на дадена територия. Анализаторите обаче коментират, че подобни учения са „изключително опасни“ и тъй като „се приближават, все повече и повече“, „ще ни оставят с много кратко време за реакция“.