Акциите на Trump Media & Technology Group (DJT) продължиха масираното си рали в началото на търговията във вторник, като нараснаха с 11% в предборсовата търговия, тъй като инвеститорите залагат на подобрените шансове на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември.

Акциите на компанията, която е дом на социалната мрежа на републиканския кандидат Truth Social, скочиха в понеделник и затвориха с над 18% по-високо.

През уикенда както вътрешните, така и чуждестранните пазари за залагания се промениха в полза на победата на Тръмп. Сайтове за прогнози като Polymarket, PredictIt и Kalshi показаха, че шансовете на републиканеца за Белия дом изпреварват тези на вицепрезидента Камала Харис.

Отделно от това DJT обяви старта на уеб услугата си за стрийминг Truth+ TV в понеделник. В момента приложението е достъпно за устройства с Android и скоро ще бъде пуснато за Apple iOS.

Акциите на DJT се търгуваха на най-ниското си ниво от дебюта на компанията след като Тръмп получи възможност да продаде огромния си дял. Те бяха подложени на натиск и поради това, че според предишни социологически проучвания Харис изпреварваше бившия президент.

Последния подем на кампанията на Тръмп следва появата на Илон Мъск на негов митинг по-рано този месец. Това е същото място, където републиканецът оцеля при опит за убийство през юли.

Технологичният милиардер Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, а също така е собственик на социалната мрежа X, открито изрази подкрепата си за Тръмп преди изборите. Тръмп дори заяви, че би обмислил позиция в кабинета за Мъск, но че бизнесменът вероятно няма да може да изпълнява длъжността „с всички неща, които му се случват“.

На митинга Мъск заяви пред тълпата, че Тръмп е единственият кандидат, който може да „запази демокрацията в Америка“, добавяйки, че това ще бъдат „последните избори“, ако Тръмп не спечели.

Междувременно Харис напоследък предприе поредица от медийни изяви, в които беше притискана как ще финансира някои от предложенията си, свързани с икономиката и имиграцията, пише Yahoo Finance.

Тръмп основа Truth Social, след като бе изхвърлен от големите социални мрежи като Facebook и Twitter, в резултат от бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г. Оттогава профилът му е възстановен в тези платформи. Републиканецът официално се завърна в X в средата на август след около едногодишно прекъсване.

През август DJT отчете резултати за второто тримесечие, които разкриха нетна загуба от 16,4 млн. долара. Компанията също така отчете приходи от около $837 000 за тримесечието, приключващо на 30 юни, което е спад от 30% на годишна база.

По-рано този месец DJT разкри, че главният ѝ оперативен директор се е оттеглил през септември. Тръмп поддържа приблизително 60% дял в компанията. При текущи нива от около $27 за акция Trump Media се гордее с пазарна капитализация от около $5,5 млрд., което дава на бившия президент дял на стойност $3,3 млрд.

Непосредствено след публичния дебют на компанията делът на Тръмп е струвал малко над $4,5 млрд.

Trump Media излиза на Nasdaq в края на март, след като се слива с компанията със специална цел Digital World Acquisition Corp. Но оттогава акциите се движат волатилно, тъй като движенията обикновено са свързани с променливия новинарски цикъл в САЩ.

През последните шест месеца акциите са се понижили с около 15% - огромно подобрение на фона на ралито, след като акциите достигнаха най-ниската си точка миналия месец.

Акционерите, включително бившият президент, бяха подложени на шестмесечен период на блокиране, преди да могат да продават или прехвърлят акции. Този период изтече на 19 септември, въпреки че Тръмп заяви тогава, че няма да се раздели със своя дял.

„Нямам никакво намерение да продавам“, казва той пред репортери на пресконференция преди изтичането на периода на блокиране.

„Обичам го. Използвам го като метод за изнасяне на думите ми.“