Най-богатата фамилимия във Франция, собственик на империята за луксозни стоки LVMH – Арно, обяви планираната покупка на втородивизионния клуб Paris FC.

Сделкакта ще отбележи голямо раздвижване във футбола на местно ниво, поставяйки огромно богатство зад потенциален претендент за доминиращия през последните години отбор в Лига 1 – финансирания от Катар Пари Сен Жермен.

В изявление на холдинговата компания на семейството -Agache, се казва, че тя ще стане мажоритарен акционер на клуба. Гигантът в производството на енергийни напитки Red Bull също ще се включи в начинанието с миноритарен дял, допълва Euronews.

В изявлението не се посочва конкретна сума за сделката, която подлежи на приключване с юридически и други документи.

Компанията на милиардерското семейство обаче възнамерява да предостави на клуба „необходимите ресурси“ и иска „трайно да утвърди мъжкия и женския отбор сред елита на френския футбол и в сърцата на парижани“.

В по-общ план, поемането на клуба с характерното синьо-бяло лого на Айфеловата кула може да помогне на френската столица да развие спортния импулс на Олимпийските игри и да сложи край на подценяваната си позиция в европейския футболен пейзаж, допълва Euronews.

„Историята и еволюцията на Paris FC въплъщават съвсем друг аспект на футбола в столицата. С идването на Agache като мажоритарен акционер клубът ще придобие ново измерение с нови цели и критерии за успех“, се казва още в изявлението.

Red Bull ще действа основно като спортен съветник, „независимо дали става въпрос за засилване в търсенето на млади таланти, способни да се присъединят към тренировъчния център, или за насочване към най-добрите играчи“. Този месец компанията за енергийни напитки обяви, че бившият треньор на Ливърпул Юрген Клоп ще стане ръководител на отдела за глобален футбол от януари, като ще наблюдава международната мрежа от клубове.

Междувременно, Agache ще донесе „предприемаческа визия и опит в икономическото развитие и влиянието на марката в дългосрочен план. Надграждане на успеха.“

Собственикът на LVMH Бернар Арно присъства в челните места на списъка на най-богатите хора в света на Forbes, като богатството му се оценява на 167 млрд. евро. Синът му Антоан Арно, който ще бъде представител на семейството в борда на директорите на Paris FC, заяви:

„Футболът отдавна е голяма страст за нас. Много се надяваме, че постепенно ще напишем нова изключителна глава в историята на френския футбол, без да поставяме конкретни цели на този етап.“

Въпреки че е моден, финансов, луксозен и развлекателен център, Париж изостава от Лондон и Мадрид, тъй като има само един футболен отбор от най-висока класа: хегемонният PSG.

Бившият клуб на суперзвездата Килиан Мбапе е 12-кратен шампион на Лига 1, като 10 от тези титли в най-високата лига на Франция идват, след като богатият Катар започва да влива инвестиции в закупения през 2011 г. клуб.

За разлика от тях, в Лондон този сезон има седем клуба от Висшата лига. Мадрид и предградията му имат пет клуба в Ла Лига. В Рим има два, които си поделят стадион „Олимпико“, допълва Euronews.