Казват че 40-те са новите 20, но имате чувство, че се възстановявате по-бавно от преди?

Учените наричат ​​способността на тялото ни да се възстановява от здравословни проблеми „биологична устойчивост“.

Проучванията показват, че тя намалява с напредването на възрастта, повлияна от биологичните промени и различните житейски фактори като родителство, стрес, свързан с работата, промени в рутината и менопауза. Това са стресови ситуации, които се натрупват по-рано в нашия живот, но се проявяват, чак когато станем на 30-40.

„Има моменти, когато чувстваме, че цялата ни система се променя“, казва пред The Wall Street Journal д-р Хедър Уитсън, гериатър и клиничен изследовател, ръководител в центъра за стареене на университета Дюк.

Според доктори и специалисти, тези падения на средната възраст са в съответствие с нови научни открития, които предполагат, че остаряването не се случва по стабилен и ленив начин.

Проучване от Станфорд изследва биомолекулярните промени в тялото като идентифицира две значителни „вълни“ на стареене, които се случват между 44-60 годишна възраст.

Резултатите от проучването на Станфорд може и да не са приложими за масата от населението, но семейните лекари забелязват подобни промени, свързани с остаряването у своите пациенти.

Д-р Бенджамин Мисик, лекар по семейна медицина в Novant Health, Северна Каролина, казва, че първата и най-забележима промяна обикновено се случва при хора в края на 30-те си или в началото на 40-те.

Пациентите започват да се чудят защо холестеролът им се вдига или защо трябва да пият лекарства за кръвно. Променя се и теглото – много пациенти не променят начина си на хранене, но качват килограми.

„Това не е постепенен процес“, обяснява Д-р Мисик. "Има моменти в живота, в които преживяваме бързи промени."

Изследванията показват, че след 30-годишна възраст губим от 3% до 8% мускулна маса на десетилетие, като спадът се ускорява след като навършим 60. Междувременно мастната маса се увеличава, което намалява подвижността и повишава риска от падания и наранявания.

С настъпването на тези промени става необходимо да се намали приема на калории, за да се поддържа здравословно тегло, според Д-р Сара Носал, лекар по семейна медицина в Ню Йорк и новоизбран президент на Американската академия на семейните лекари.

С напредването на възрастта мускулната ни тъкан задържа повече вода от мазнините, което ни прави по-податливи на дехидратация, обяснява Д-р Сара Носал. Освен това телата ни произвеждат ензими, които преработват алкохола по-бавно, което затруднява възстановяването ни след нощ в която сме пили, когато остаряваме.

Това са и годините, когато хората започват да употребяват повече лекарства. Според американския център за контрол и превенция на заболяванията, почти един на всеки пет възрастни между 40 и 79 години приема поне по пет лекарства с рецепта. Някои от тези лекарства могат да увеличат вероятността от заболяване и да доведат до нежелани странични ефекти.

Появяват се и редица хормонални промени. Половите хормони и хормоните на растежа постепенно намаляват при мъжете и по-значително при жените по време на менопаузата, казва Елиса Епел, експерт по остаряване и стрес в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Какво е емоционалното въздействие?

В допълнение към физическите промени, емоционалното напрежение от грижата както за деца, така и за застаряващи родители, докато управляваме кариерата си, също може да окаже влияние върху биологичната устойчивост. Хората на средна възраст често са изправени пред сериозни житейски предизвикателства.

„Вашето психическо състояние може пряко да повлияе на физическото здраве“, казва Носал, като посочва фактори като увеличаване на теглото и промени в кръвното налягане. Стресът засяга съня, което не само възпрепятства растежа на мускулите, но и пречи на състоянието на паметта.

Според здравните експерти има начини да изградим устойчивост срещу проблемите, които идват с възрастта. Това често се свежда до поддържане на добри навици: приоритизиране на съня, поддържане на активен начин на живот и управление на стреса. Все повече доказателства сочат, че излагането ни на малки стресови ситуации, като редовни упражнения, помага на тялото да се възстанови по-лесно в бъдеще.

„Колкото по-здрави сте, толкова по-вероятно е да реагирате добре, когато ви удари средната възраст“, казва д-р Хедър Уитсън, изследовател в университета Дюк.

Дори и 40-те да не са най-добрите ви години от живота, лесно можете да поправите това, когато промените рутината си.