Гръцкият остров Икария е обявен за световна Синя зона, известна с дълголетието на жителите му.

Според тях, тайната за здраве и продължителен и живот, се крие в нещо, което определят като много повече от "просто" съставка, пише CNBC.

Това е чесънът – главен компонент на средиземноморската диета. В Икария го използват редовно, при почти всяко хранене, но освен това, участва и в рецептите за народна медицина. Той доказано помага за укрепване на имунната система и понижаване на кръвното налягане.

Даян Кочилас е водещ и съизпълнителен продуцент на "Моята гръцка трапеза", и е една от най-големите кулинарни звезди на Икария.

Ръководи Гръцкото училище за готвене на родния си остров, автор е на 18 книги за гръцката кухня, сред които най-новата "Начинът Икария: 100 вкусни растителни рецепти, вдъхновени от моята родина, гръцкия остров на дълголетието".

Ето и нейните предложения как да си набавите ценни вещества от чесъна с изпитани рецепти от кухнята на Икария.

1. Пикантна разядка

Скордалия е гръцка класика, която се консумира с неподправено удоволствие на остров Икария. Това е чеснова разядка, която принадлежи към линията на великите средиземноморски чеснови разядки, като pistou и aioli.

На остров Икария приготвят скордалия с хляб или картоф като основа, както и с много чесън, морска сол, лимонов сок или оцет, и гръцки зехтин екстра върджин. Поръсва се с натрошени ядки или семена.

Този дип се съчетава особено добре с хрупкави пържени или печени картофи, както и с пържена риба, особено треска.

2. Дресинги за салати

Чесънът може да участва в дресингите за салати, особено бобени, които са сред акцентите в менюто на Икария. След това добавете ябълков оцет, мед, зехтин, копър и сол и черен пипер.

Паста от чесън може да се добави и към аншоа с кисело мляко, смесени с кухненски робот или пасатор. Добавете горчица и лимонов сок, преди да го объркате с кейл и нахут.

Дип с чесън е и ключов за салата от зеле, зехтин и сладки гръцки портокали.

3. Ароматен буст за зеленчуци

В безбройните вегетариански рецепти на острова почти винаги се използва чесън – както в традиционните, така и в съвременните.

Задушен зелен фасул с чесън е чудесен като основно ястие. Друга рецепта за задушен зелен фасул с царевица, наречена mageirio, е традиционна за острова и също изисква щедро количество чесън.

Най-популярното и традиционно зеленчуково ястие на Икария се нарича суфико – яхния или запеканка, която се приготвя сезонно от различни зеленчуци.

Обикновено включва патладжани, домати, тиквички и картофи, а през зимата понякога и сладки картофи и тиква. Независимо от варианта, винаги се използва чесън.

Чесънът е вдъхновил по-нови зеленчукови шедьоври, като например зелена цикория, запържена със зехтин, чесън, джинджифил и люти чушки.

4. Просто, но вкусно с паста

Можете да си приготвите лесна вечеря за по-малко от половин час, като добавите паста към сместа от зеленчуци и чесън. Ето някои варианти:

• Чеснови спагети с броколи, в които се използват шест (да, шест) скилидки чесън като подобрител на вкуса

• Skordomakaronada, или хрупкава паста с чесън и сухари, селско и традиционно гръцко ястие с паста, в което се използва нарязан на ситно чесън, приготвен в зехтин, комбиниран с настъргани домати и гарниран с натрошени ечемични сухари. Чесънът придава дълбочина на доматения сос и го превръща в обилен вегетариански вариант.

• Паста, забъркана с гръцко кисело мляко и билки, която включва смлян чесън, задушен с лук и смесен с гръцко кисело мляко и пресни билки по избор, като розмарин, магданоз, риган, майорана, босилек, мента, копър и/или мащерка. Чесънът допринася за цялостния аромат, като създава кремообразно и пикантно ястие.

5. За овкусяване на месо

Чесънът е неразделна част от готвенето на основния икарийски животински протеин – козето месо. Един от любимите начини за това е в лимонова козя яхния с черен чесън, който може да замените с традиционните скилидки.

В миналото икарийците са яли месо само от време на време. Тази яхния е идеална да се насладите в неделя или за празник, както правят икарийците от поколения насам.