В годината на своя кинодебют – 2003 г., Рикардо Скамарчо се снима в три филма, а на следващата „само“ в два, но именно 2004 г., бележи повратна точка в кариерата му с „Три метра над небето“.

Тийнейджърките полудяват по харизматичния италианец, а продуцентите започват да се борят за него във филмите си. По това време Скамарчо е на 24 години и наскоро е напуснал Centro sperimentale di cinematografia, разказва Vanity Fair.

От Андрия, където израства, той пристига в столицата Рим, решен да стане актьор.

И не само успява, а през последните 10 години се налага също толкова успешно и като продуцент с по 3,4 и дори 5 филма годишно. Снима основно италиански, но и френски и американски продукции.

Тази година Скамарчо влиза в ролята на главния герой Амедео Модиляни в „Моди – три дни на крилете на лудостта“, а режисьор на биографичната лента е не кой да е, а самият Джони Деп. Малко след премиерата ѝ в Рим, актьорът вече е в Гърция за друга американска продукция – „Миконос“.

„Два поредни международни проекта? Просто съвпадение. Знам, че всички искате да напусна Италия, но няма да стане“, шегува се актьорът. И всъщност, допълва той, следващата му спирка ще бъде Удине за снимките на Alla festa della rivoluzione, режисьорски дебют на оператора Арналдо Катинари.

„Моди“ от друга страна, е завръщането на Джони Деп към режисурата след The Brave One от 1997 г., в който участва и Марлон Брандо.

Филмът не е класически биографичен, защото се фокусира върху три дни от живота на художника през 1916 г. в Париж. 72 часа, чиято кулминация е срещата с американски колекционер на произведения на изкуството, изигран от Ал Пачино.

Преди да започнат снимките на филма, Скамарчо и Деп не се познават. Виждат се за среща в платформата Zoom.

„Едно съдбовно разговорче, което го накара да разбере, че аз съм правилният актьор за ролята на Модиляни. След това се срещнахме лично в Лондон и дълго говорихме за филма, за това как разбираме работата си, за киното. Осъзнахме, че имаме еднакво виждане как върви светът“, разказва италианецът и допълва:

„Джони е родом от Кентъки, което за САЩ е като Андрия за Италия. Така че, с него сме двама провинциалисти“.

По време на разговора им, холивудската звезда му разказва за срещите си с велики актьори, режисьори, със самия Марлон Брандо.

„Който за мен е еквивалент на Марадона във футбола. Сравнение, което може да изглежда пресилено, но, от друга страна, мисля, че е подходящо: и двамата, освен че бяха много добри, бяха ексцентрични, извън установения ред“.

Скамарчо коментира и съдебния процес срещу Джони Деп след жалбата за клевета от бившата му съпруга Амбър Хърд.

„Мисля, че Джони реши да направи този процес публичен, защото за известните хора презумпцията за невинност отпада. Ако един известен човек е осмиван, клеветен, се приема, че е виновен. Това се случи и на мен преди няколко години. Похарчих пари за адвокати, без дори да получа съдебно решение. Бях избрал да не се защитавам публично, в пресата и може би сгреших. Но нека да приключим това досие тук“.

Скамарчо е категоричен, че вярва в съвпаденията на съдбата.

„В моя начин на анализиране на действителността винаги остава място за мистичното измерение, за загадката. След елинизма ние сме потиснали тази част в полза на рационалността. Гръцките философи, които са били и учени, от друга страна, са включвали необикновеността в своите разсъждения“.

Признава, че е бил лош ученик, но след това е запълнил пропуските си първо с музика, когато започва да свири на барабани на 15-16 години, след това с театър. И накрая – става земеделски производител – фермер с мотика, както се нарича сам.

А каква е връзката между барабаните, актьорството и земеделието?

„Според квантовата физика всичко е взаимосвързано... Банално е, но ако култивираш страст, независимо дали става дума за кино, театър или растения, динамиката е една и съща: ако посееш, ще пожънеш.“

Като фермер, Скамарчо произвежда вино и зехтин. Смята, че е временен стопанин на вековните маслинови насаждения и е убеден, че те ще го надживеят.

А на въпроса кое би избрал между славата в живота, последвани от забрава, или обратното, отговаря:

„Бих искал и двете. Нали знаете червеното и синьото хапче от „Матрицата“? Аз вземам и двете.“

Между другото, той участва с Киану Рийвс във филма от 2017 г. „Джон Уик - глава 2“. Рийвс има репутацията на най-приятния и любезен човек в Холивуд. Потвърждава ли италианецът това?

„Вярно е. По-хубав и мил от него е само Джони Деп“.

Според него, това е въпрос на енергия. Описва Деп като изключително любезен, внимателен към другите, с всички хора на снимачната площадка.

„Като режисьор той те кара да се чувстваш непобедим, защото познава добре работата на актьора, познава динамиката, параноята, крехкостта на тези, които вършат нашата работа. В отношенията между режисьор и актьор доверието е от основно значение, ако чувстваш, че човекът, който те режисира, ти има доверие, можеш да направиш всичко. А актьорът трябва да приеме риска да падне. Играеш върху много тънка жица и си близо до падане.“

От три години обаче, италианският секссимвол има нова главна роля – на баща. Дъщеричката му се казва Емили.

Тя също е била на снимачната площадка на „Моди“, нетърпелива да види Джони Деп на живо.

„Един ден ме попита: „Къде е Джони Деп?“. Никой не ѝ беше казал за него, все още не разбирам как е разбрала кой е? Освен това, за нея Джони Деп и Уили Уонка са един и същи човек...“, допълва шеговито актьорът.