Преди ден Анджелина Джоли премина триумфално по червения килим в Лондон, където се състоя премиерата на биографичния филм за оперната дива Мария Калас.

„Мария“ е третият филм от трилогията на режисьора Пабло Лараин за емблематични женски личности в историята, след лентите за Жаклин Кенеди и принцеса Даяна, припомня BBC.

Сега продукцията, посветена на оперната прима, се фокусира върху последните години на Калас през 70-те години на 20-ти век, когато тя живее в Париж.

А ролята на Джоли приковава вниманието и на критиците, и на публиката, тъй като през последните години звездата сравнително рядко поема ангажименти.

Предполага се, че филмът е своеобразно завръщане към киното и може да доведе до номинация за „Оскар“ за най-добра актриса.

За заснемането на „Мария“ в сцените с пеене се използва комбинация от собствения глас на Джоли и оригинални записи на Калас, допълва BBC.

„Сигурна съм, че много жени ще открият прилики със себе си, но това, което може би не е най-очевидното, е, че не съм сигурна доколко и двете се чувстваме комфортно, когато сме под светлините на прожекторите, коментира ролята си Джоли пред Hollywood Reporter през август.

Запитана защо през последните години е приемала по-малко роли, актрисата призна: „Имах нужда да бъда повече вкъщи с децата си.“

Но, продължава тя, сега се чувства готова да се върне, защото децата вече са „малко по-големи, по-независими... Аз съм по-малко необходима и така мога да заминавам за различни периоди от време“.

Филмът получава смесени отзиви, въпреки че критиците като цяло оценяват високо изпълнението на главната роля.

„Анджелина Джоли е абсолютно омагьосваща в ролята на Мария Калас, вдъхвайки й грация и решителност“, казва София Чиминело от AwardsWatch. „Тя не се вживява в ролята, а я превъзхожда.“

Благодарение на „виртуозното изпълнение на главната роля от Джоли и изключителните технически елементи, Мария е триумфална висока нота за Лараин, с която той закрива трилогията си“, пише Ема Сасич от Next Best Picture.

„Това е забележителен портрет на жена, която се съобразява със себе си, дори когато тялото ѝ я проваля.“, казва Морийн Лий Ленкър от Entertainment Weekly.

Стефани Захарек от Time обачене е толкова ентусиазирана от представянето ѝ, като казва, че Анджелина Джоли „играе своята героиня като надменно хладна и дълбоко несигурна, но не улавя нищо от нейната властна харизма“.

Ричард Лоусън от Vanity Fair също е по-хладнокръвен, като пише: „Във филма има нещо произволно, неспецифично. С премахването на няколко детайла „Мария“ би могла да бъде филм за всяка голяма дива, размазана картина на жена, преминаваща през последната седмица от живота си.“

Премиерата на „Мария“ в Обединеното кралство е на 10 януари.