Това, че Федералният резерв се доближава до целта си за инфлацията, не означава, че проблемът е решен. Високите цени на стоките и услугите в икономиката на САЩ продължават да представляват тежест за гражданите, предприятията и политиците.

Последните доклади за цените на стоките и услугите, въпреки че са малко по-високи от очакваното, показват, че темпът на инфлация през последната година се доближава до целта на централната банка от 2%. Goldman Sachs наскоро изчисли, че когато по-късно този месец Бюрото за икономически анализи публикува данните си за любимия на Фед измерител на цените, темпът на инфлация може да се окаже достатъчно близък, за да се закръгли до равнището от 2%.

Но инфлацията е мозайка. Тя не може да бъде обхваната напълно от нито един отделен критерий и по много показатели все още е доста над нивото, на което се чувстват комфортно повечето американци, както и служителите на Фед. Подобно на много свои колеги, президентът на централния трезор в Сан Франциско Мери Дейли миналия вторник изтъкна отслабването на инфлационния натиск, но отбеляза, че Фед не обявява победа, нито пък иска да почива на лаврите си.

„Продължаващият напредък към нашите цели не е гарантиран, затова трябва да останем бдителни и целенасочени“, коментира тя, цитирана от CNBC.

Инфлацията в САЩ не е мъртва

Тук идват два въпроса. От една страна, ако инфлацията спада, защо лихвените проценти са все още толкова високи? И обратното, ако инфлацията все още не е преборена, защо Фед изобщо намалява лихвите?

Според Дейли намаляването с половин процентен пункт през септември е било опит за „правилно определяне на размера“ на политиката, за да се приведе сегашният лихвен климат в съответствие с инфлацията, която е далеч от пика си от средата на 2022 г., като същевременно има признаци за смекчаване на пазара на труда.

Но убеждаването на американците, че инфлацията намалява, е трудна задача. Когато става въпрос за нея, трябва да се имат предвид две неща: нейният темп в 12-месечна перспектива и кумулативните ефекти, които повече от тригодишният период е имал върху икономиката на САЩ.

Погледът към 12-месечния темп дава само ограничена представа. Годишният темп на инфлация по индекса на потребителските цени е 2,4% през септември, което е значително подобрение в сравнение с върха от 9,1% през юни 2022 г. Този показател привлича по-голямата част от общественото внимание, но е второстепенен за Фед, който предпочита ценовия индекс на разходите за лично потребление от Министерството на търговията.

Инфлацията за първи път премина целта на Фед от 2% през март 2021 г. В продължение на месеци това беше отхвърляно от трезора като „преходен“ продукт на специфични за пандемията фактори, които скоро ще отзвучат.

Очевидно обаче нивата на инфлацията тогава не са били преходни и оттогава показателят на индекса на потребителските цени по всички позиции е нараснал с 18,8%. Инфлацията при хранителните продукти в САЩ се е повишила с 22%. Яйцата са поскъпнали с 87%, автомобилните застраховки са се увеличили с почти 47%, а бензинът, макар и с низходяща траектория днес, все пак е поскъпнал с 16%. И, разбира се, жилищата: Средната цена е скочила с 16% от първото тримесечие на 2021 г. и с 30% от началото на подхранваната от пандемията треска за купуване.

Това повдига и друг важен въпрос: „базисната“ инфлация, която изключва цените на храните и енергията, все още беше на равнище 3,3% през септември и 2,7% през август. А в исторически план Фед смята, че тя е по-добър измерител на дългосрочните тенденции. Това прави данните още по-обезпокоителни.

Заемане на средства, за да се плащат по-високи цени

Преди скока през 2021 г. американските потребители бяха свикнали с незначителна инфлация. Но по време на сегашния период те продължиха да харчат въпреки всички оплаквания от рязкото повишаване на разходите за живот.

Според Бюрото за икономически анализи на САЩ през второто тримесечие потребителските разходи възлизат на близо 20 трилиона щатски долара на годишна база. През септември продажбите на дребно се увеличиха с повече от очакваните 0,4%, а групата, която се включва директно в изчисленията на брутния вътрешен продукт, нарасна с 0,7%. Все по-голяма част от разходите обаче се извършват чрез различни форми на задлъжняване.

По данни на Фед до второто тримесечие на тази година дългът на домакинствата възлиза на 20,2 трлн. долара, което е с 3,25 трлн. долара, или с 19%, повече от времето, когато инфлацията започна да се покачва през първото тримесечие на 2021 г. През второто тримесечие на тази година дългът на домакинствата е нараснал с 3,2%, което е най-голямото увеличение от третото тримесечие на 2022 г. насам.

Досега нарастващият дълг не се е оказвал сериозен проблем, но този момент наближава. Към днешна дата делът на просрочените дългове е 2,74%, което е най-високата стойност от близо 12 години, макар че все още е малко под дългосрочната средна стойност от около 3% по данни на Фед от 1987 г. насам. Неотдавнашно проучване на централния трезор обаче показва, че 14,2% от анкетираните смятат за възможно пропускането на минимално плащане по заеми през следващите три месеца - най-високото ниво от април 2020 г. насам.

И не само потребителите трупат кредити. Използването на кредитни карти от малкия бизнес продължава да бележи ръст. Според Bank of America то се е увеличило с повече от 20% в сравнение с нивата преди пандемията и се доближава до най-високото ниво от десетилетие. Икономистите на банката очакват натискът да намалее, когато Фед понижи лихвените проценти, въпреки че размерът на намаленията може да бъде поставен под въпрос, ако инфлацията се окаже лепкава.