Огромното мнозинство от европейците подкрепят използването на изкуствен интелект за полицейски и военни операции, сочи нов доклад на мадридския университет IE, цитиран от CNBC.

„European Tech Insights“, който измерва нагласите на над 3000 души в Европа, установява, че 75% подкрепят използването на технологии с изкуствен интелект като лицево разпознаване и биометрични данни от полицията и военните.

Степента на подкрепа може би е изненадваща, тъй като в Европа действат едни от най-строгите правила за защита на личните данни в света. През 2018 г. Европейският съюз въведе Общия регламент за защита на данните, или GDPR. Това е рамка, която регулира начина, по който организациите съхраняват и обработват информацията на потребителите.

Компаниите са заплашени от големи глоби за нарушаване на правилата. Предприятие, което нарушава законите на GDPR, може да бъде глобено с до 4% от годишните си глобални приходи или с 20 млн. евро, в зависимост от това коя от двете суми е по-висока.

Според доклада нивото на подкрепа за използването на АI в обществените услуги, като например оптимизиране на трафика, е още по-високо - 79%. Въпреки това, когато става въпрос за чувствителни въпроси, като например решения за предсрочно освобождаване, повечето европейци (64%) се противопоставят на използването на технологията.

Манипулиране на избори с AI

Въпреки подкрепата в областта на публичната администрация и сигурността, хората изглежда са много по-загрижени за ролята на технологията в демократичния процес. Докладът на IE University установява, че мнозинството от европейците (67%) се опасява от манипулиране на изборите с AI.

Изкуственият интелект може да се използва като канал за дезинформация, като някои потребители умишлено се опитват да използват невярни данни, за да подменят мнението на другите. Основното опасение е, че т.нар. “дийпфейк” синтетични изображения, видеоклипове или аудиоклипове, създадени с помощта на АI, могат да бъдат използвани за изопачаване на възгледите на политиците.

Платформите за генеративен AI, като Dall-E на OpenAI и Midjourney на Stability AI, могат да се използват за създаване на изображения само с няколко реда текстови инструкции.

„AI и дийпфейковете са най-новите примери за тенденцията на дезинформация и загуба на проверимост“, казва пред CNBC Ихлак Сидху, декан на Факултета по наука и технологии към IE University. „Тази тенденция се засилва от началото на интернет, социалните мрежи и алгоритмите за търсене, управлявани от AI“.

Всъщност около 31% от европейците смятат, че АI вече е повлиял на решенията им за гласуване, според доклада.

Разделение между поколенията

IE University установява и разделение между поколенията в областта на изкуствения интелект в Европа.

Приблизително една трета (34%) от хората на възраст между 18 и 34 години биха се доверили на приложение, задвижвано от АI, да гласува за политици от тяхно име.

Този дял пада до 29% за хората на възраст между 35 и 44 години и само 9% за тези над 65 години.