Когато сте на почивка в чужбина и искате да вечеряте в елитен ресторант, филантропията едва ли е най-важната ви мисия.

За един готвач от Барселона обаче, това се е превърнало в кауза.

Андрес Торес е бивш военен кореспондент, чийто опит на бойното поле го кара да отвори собствен… ресторант, разказва историята му Fortune.

Сгушен в каталунския винен регион Пенедес, Casa Nova, където той е главен готвач, предлага на клиентите гурме ястия, като ги насърчава да се замислят откъде идва скъпата им храна.

Тази година Торес спечели престижната Световна награда за баска кулинария с материално изражение от 100 000 евро. Призът се присъжда на ресторант, който показва по-широка социално-икономическа полза от начинанията си в кухнята.

Бившият военен репортер разделя времето между Casa Nova и управлението на неправителствената организация Global Humanitaria, която работи в бедни и разкъсвани от война страни, за да осигурява храна и източници на чиста вода на местните жители.

Въпреки че звучи странно, оказва се, че един човек може да ръководи едновременно кухня и хуманитарна организация – намирайки общи точки помежду им.

Ресторантът, удостоен със зелена звезда „Мишлен“, отделя част от печалбата си за Golbal Humanitaria, а храната е вдъхновена именно от местата, където Торес отразява военни конфликти и извършва хуманитарни дейности, като например Гватемала, Сирия и Украйна.

Той разказва пред Fortune, че по време на работата си осъзнава как подобна тежка ситуация влияе на местните хранителни екосистеми. Като непрофесионален готвач, решава, че най-добрият начин да представи реалните проблеми на обществеността не е журналистиката, а ресторант като Casa Nova.

След отварянето, набира широка популярност най-вече сред посетителите от поколението Z, запознати с хуманитарната му дейност, допълва той пред Fortune.

Неговата клиентска цел обаче са хората с висока нетна стойност, които могат да вложат парите си там, където намират удоволствие за небцето си.

Усилията му жънат успех, тъй като няколко пътуващи гастрономи вече са посетили ресторанта благодарение на положителните отзиви и често се увличат в разговор с готвача за произхода на ястията си.

Един от богатите клиенти е направил солидно дарение за бункер за децата от училищата в Украйна, за да могат да се укриват от бомбардировките на Русия по цивилни обекти.

Интерес проявяват и други филантропски настроени посетители, които използват вечерята, за да решат дали да подкрепят хуманитарните начинания на Торес.

Според него, повече ресторанти в Европа трябва да се фокусират върху устойчивостта, да обясняват откъде идва храната им и да дават на туристите представа не само за местната, но и за глобалната екосистема.

Ако това стане норма, гладните туристи може да си тръгнат не само с пълен стомах, но и с душевно удовлетворение за добре изпълнена обществена мисия.