Съществува погрешно схващане, че карането на ски е предназначено само за тези, които са израснали по пистите.

Истината е, че никога не е късно да се научите на това и да се наслаждавете на този красив зимен спорт.

Разбира се, ако нямате никакъв опит, идеята да споделяте пистата с опитни скиори може да звучи стресиращо, но има много курорти, които предлагат достъпни терени с подкрепа именно за начинаещи, пише TimeOut.

Ново проучване на платформата за резервации на транспорт Omio, оценява разнообразни фактори, специфични за начинаещите скиори, включително разстоянието до лесните писти, предлаганите ски училища и отзивите на клиентите.

Според резултатите, най-добрият курорт в света за начинаещи скиори е западноавстрийският Arlberg, който обхваща Санкт Антон, Санкт Кристоф, Стубен, Лех, Цюрс, Варт и Шрьокен. Тази обширна ски зона разполага със 130 км лесни писти и получава обща оценка от 98,56 точки.

Всъщност Австрия претендира за впечатляващите пет места в първата десетка, включително първите четири места в общото класиране - SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental заема второ място с обща оценка 98,44, а Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn е трети с оценка 98,20.

Ето кои са най-добрите ски курорти за начинаещи:

1. Ski Arlberg, Австрия

2. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, Австрия

3. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (Skicircus), Австрия

4. KitzSki - Kitzbühel/Kirchberg, Австрия

5. Les 3 Vallées - Val Thorens/Les Menuires/Méribel/Courchevel, Франция

6. Tignes/Val d'Isère, Франция

7. Arosa Lenzerheide, Швейцария

8. La Plagne (Paradiski), Франция

9. Serre Chevalier - Briançon/Chantemerle/Villeneuve-la-Salle/Le Monêtier-les-Bains, Франция

10. Sölden, Австрия

Проучването на Omio изготвя и отделна класация за най-добрите ски курорти, като анализира фактори като цената на билетите за възрастни и младежи, разстоянието между пистите, броя на лифтовете и различните събития и активности.

Ето кои са най-добрите ски курорти:

1. Arosa Lenzerheide, Швейцария

2. Sölden, Австрия

3. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, Австрия

4. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Австрия

5. Hochkönig - Maria Alm /Dienten/Mühlbach, Австрия

6. KitzSki - Kitzbuhel/Kirchberg, Австрия

7. Madonna di Campiglio/Pinzolo/Folgarida/Marilleva, Италия

8. Serre Chevalier - Briançon/Chantemerle/Villeneuve-la-Salle/Le Monêtier-les-Bains, Франция

9. Zillertal Arena - Zell am Ziller/Gerlos/Königsleiten/Hochkrimml, Австрия

10. Kaltenbach - Hochzillertal/Hochfügen, Австрия

На върха според изследването е Arosa Lenzerheide в Швейцария с впечатляващата обща оценка от 91,73 точки. За никого не е тайна, че страната е топ ски дестинация.

На второ място се класира Sölden, австрийският курорт на границата с Италия. Същият дори се появи във филма за Джеймс Бонд Spectre и е известен като чудесна дестинация за ски в началото на сезона.

Ако пък сте любители на зимни спортове, но не разполагате с достатъчно бюждет за тези курорти, ето кои са най-икономичните дестинации за ски този сезон – в тях влиза и България.

От магични пейзажи до недооценени източноевропейски дестинации – красивите гледки могат да се предлагат на красиви цени, пише TimeOut и предлага курорти в България и Словения за тази цел.

Там се предлагат най-разумните условия за каране на ски, без компромиси със зашеметяващите планински гледки, допълват авторите на класацията.

Ето кои са най-икономичните дестинации за ски ваканция:

1. Ischgl, Австрия

Независимо дали карате сноуборд, ски, или просто се наслаждавате на удоволствието, този курорт в планините на Западен Тирол отговаря на всички изисквания за пълноценна ски ваканция, която е с по-нисък бюджет.

Предлага 365 км писти за всякакви умения, както и отлични извънпистови зони. Има дълъг сезон, обикновено от ноември до май и ако пристигнете в началото или в края, лифт картата е малко по-евтина. Настаняването е разнообразно, с много възможности, но те обикновено са резервирани още преди първия снеговалеж да падне.

2. Les Menuires, Франция

Малко по-достъпен начин да посетите известните френски Три долини (Les 3 Vallées), Les Menuires често остава в сянката на могъщото трио Вал Торенс, Мерибел и Куршевел.

Тъй като дели ски зоната си с последните две, престоят тук дава достъп до световноизвестни писти, по които има за всекиго по нещо - от тези, които за първи път карат ски, до експертите, които искат да се спуснат извън пистите.

3. Боровец, България

Заедно с Банско и Пампорово, на Боровец се крият някои от най-недооценените и достъпни ски писти в Европа. Лесен за достигане от София, курортът се радва на гарантиран сняг благодарение на отличната си локация в Рила, най-високата планинска верига в България.

Очаквайте комфортни хотели, екипировка под наем и ски уроци за по-малко от половината от цената на средностатистическото пътуване до Санкт Антон или Вал д'Изер, пишат авторите на класацията.

Със своите 58 км писти той е по-малък от европейските ски курорти, но пистите тук са предназначени предимно за начинаещи и средно напреднали скиори, което го прави идеален за тези, които искат да опитат спорта, без да разбиват банковата си сметка.

4. Vogel-Bohinj, Словения

В Словения, която обикновено е популярна с летните си екскурзии до бреговете на езерото Блед, има и звездни снеговалежи недалеч от националния парк Триглав.

Там има само 22 км писти, много от които са леки, но има и много извънпистови терени, които приключенците могат да изследват.

С изглед към ледените води на Бохинското езеро, лифт картите са наполовина по-евтини от други известни курорти, а Блед и Любляна са на по-малко от час с кола.

5. Livigno, Италия

Над 115 км писти, парк с много черни писти и безмитен шопинг са нещата, които привличат повечето хора към склоновете на Livigno, част от италианските Доломити.

Храната тук е на добри цени, както и удобните места за настаняване в стил „хижа“, а лифт картите могат да се комбинират и да включват достъп до близкия Сейнт Мориц, където думата „бюджет“ не се чува често.

Livigno е на сравнително кратко разстояние с кола от Милано и разполага с множество нощни барове и клубове, което го прави популярен сред младите хора, любители на ските и купоните.