Мястото е ски курортът Рука, Финландия. Времето е пролетно. Обикновено тогава снегът започва да се топи. Лифтовете спират работа, а пистите се раззеленяват. Хълмовете стават маршрут за разходки, а не за ски.

На част от пистите обаче могат да се видят големи могили. Това всъщност са купища сняг, покрити с материал, подобен на стиропора.

Всяка могила може да събере около 30 хил. кубични метра сняг. Той ще остане така цяло лято, а през октомври ще бъде разхвърлян по пистите в очакване на новия зимен сезон. Смята се, че ще бъдат запазени 80-90% от покрития сняг.

За курорт като Рука, който е на по-малко от 500 метра надморска височина, това е не просто удобно и разумно, а нещо повече – съществуването му зависи от този сняг. Със запазването на количествата от предишната зима бизнесът оцелява.

„Преди десетина години можехме да гарантираме истинска зима от декември до април. Със запазването на снега имаме добри условия за ски от октомври до средата на май“, казва пред BBC Анти Карава, изпълнителен директор на курорта.

За практиката, която прилагат във Финландия, си има термин – „отглеждане“ на сняг. Тя се налага заради все по-непредсказуемите зими, които през последните години принуждават редица големи курорти да търсят изход от ситуацията. И докато в Италия например залагат на изкуствения сняг, но не чак толкова успешно, на други места се обръщат към „отглеждане“ или съхранение.

Това е може би донякъде по-ефективна, а и изпитана технология. Отделно тя може да донесе големи ползи и за курортите, и за местните бизнеси, които съществуват покрай тях. Знае се, че туристите често избират място за почивка на база на прогнозата за валежи и количествата паднал сняг. Иначе казано, ако няма сняг, бизнесът умира.

За някои хора може и да звучи изненадващо, но целогодишното съхраняване на сняг се практикува от векове. В миналото той е събиран в дълбоки дупки. Така са правени почти хладилни условия за запазване на различни храни например. В последните десетилетия ски индустрията се завръща към тези практики покрай опитите да запази снежната покривка възможно най-дълго. Тези методи всъщност са доста успешни. Има проучвания, които сочат, че така могат да се запазят до около 85% от снега.

„Представете си го като къщичка. Дори в Арктика може да имате топла къщичка, ако я изолирате добре. Същото е и със снега – той може да устои на жегите, ако е изолиран“, казва Фабиан Волфспергер, ръководител на лабораторията по зимни спортове в швейцарския Институт за изследване на снега и лавините.

Естествено, в наши дни технологиите са далеч по-напреднали.

Финландската компания Snow Secure‘s System например предлага бели покривала от полистирен (изходен материал и за стиропор) с дебелина 5-7 сантиметра, разработени специално за да пасват на формите на струпания сняг.

Собствените им проучвания сочат, че покривалата са ефективни и при най-големите жеги. През миналия юни те правят замервания във финландския град Вихти. На повърхността на покривалото са отчетени 44 градуса при 31 градуса околна температура. А под покривалото е измерена температура от 2.5 градуса.

Въпреки че технологията позволява запазване на голяма част от снега, идеята не е да се държат в резерв големи количества от него. Целта е да има достатъчно за основната писта на курорта.

Вариант е също така да се запази сняг за предстоящи големи състезания.

Най-добрият пример в това отношение е финландският курорт Леви, който всяка година е домакин на състезания от националния слалом. От 2016 г. в Леви съхраняват сняг и така са сигурни, че ще имат достатъчно за всяко събитие. Досега нито едно не е било отменено заради липса на сняг.

Естествено, това си има цена. Едно покривало на Snow Secure’s System струва от 50 до 100 хил. евро. За да запазиш голяма купчина сняг ти трябват няколко, т.е. инвестицията става няколкостотин хиляди евро. Тя обаче се изплащат в годините, твърдят от компанията, защото запазването на кубичен метър сняг струва по-малко от 1 евро.

Има го и момента с щаденето на околната среда. Много курорти разчитат на изкуствения сняг. Това обаче означава огромни количества вода за снежните оръдия. Освен това изкуствен сняг се получава най-добре в определени условия – при сух студ. Ако температурата е около -2 градуса, едно оръдие хаби два кубични метра вода на час, за да произведе три кубични метра сняг. Но ако температурите паднат до -15 или -20 градуса от 20 кубични метра вода се правят 35-40 кубика сняг, т.е. оръдието е два пъти по-ефективно.

Въпреки това много курорти продължават да пускат техниката си в действие дори при неподходящи условия през октомври или ноември. Ако се сърханява сняг, както го правят в Рука, оръдията може да се използват чак през януари, обяснява изпълнителният директор Карава.

И въпреки това тази практика не е най-щадящата околната среда, подчертава Волфспергер. Все пак машините, които разнасят снега хабят енергия. Те работят с дизелови двигатели, т.е. тук отново се стига до вредите за природата. Но важното е каква е алтернативата.

„Ако сравняваме с един курорт, който се опитва да си произведе сняг в топлите есенни дни, вероятно ще изхаби повече енергия“, казва Волфспергер.

Той подчертава, че има и други начини – например промяна в календара да състезанията по ски, да речем с месец напред. Това не е непознато за световната федерация по ски и сноуборд. В момента техните състезания започват през октомври и продължават до март. Но това става все по-трудно за организация. През последния сезон например 11 от състезанията за мъже, насрочени за провеждане в Австрия, Швейцария, Канада и САЩ, бяха отменени заради неподходящи условия. Предишният сезон се разви по същия начин.

„Сегашният график и ски сезонът просто не отговарят на днешните условия. В много планински курорти сняг няма дори през декември, въпреки че по традиция това е най-силната част от сезона заради Коледа“, казва Волфспергер.

В наши дни снегът се появява по-късно и остава до по-късно, понякога дори до средата на април, когато обаче посещенията намаляват.

„Ясно е, че графикът може да се промени, което пък ще подскаже на много хора, че може би не е най-добрата идея да отидат на ски през ноември или декември“, казва Волфспергер.

Междувременно курортите продължават да търсят начини за запазване на снега.

Технологията, използвана в Рука, изглежда ефективна. Карава казва, че е много доволен от решението да се приложи този метод. Той няма никакво съмнение, че ще отворят врати за посетители точно на 4 октомври 2024 г. без значение дали ще е валял сняг. Защото си имат достатъчно.