Докато дебатът за свръхтуризма бушува в цяла Европа, един френски кмет обяви нов план за справяне с проблема.

Градоначалникът на Марсилия Беноа Пеян заяви, че иска да накара собствениците, които отдават имоти под наем в Airbnb, да „откупят“ друг имот, който да отдадат под дългосрочен наем, за да увеличат предлагането на жилища, съобщава Euronews.

Той твърди още, че до 75% от предприемачите в града „не са от Марсилия“ и смята, че повечето отдават имотите си под наем чрез платформи за краткосрочно отдаване като Airbnb. „Ще задължа всеки, който иска да отдава имот под наем в Airbnb, да си купи апартамент и да го пусне под наем за дългосрочно ползване“, категоричен е кметът.

„Ще използвам всичко, което законът ми позволява, като оръжие... Това ще ги накара да спрат да искат да печелят пари от хората в Марсилия.“, допълва той.

Това не е първият път, в който кметът на втория по големина град във Франция ясно изразява чувствата си по отношение на Airbnb.

Какъв е планът на Марсилия

Беян обясни пред радио Maritima, че иска да „забрани на хората, чиито втори жилища трябва да се използват за нормално отдаване под наем, да публикуват в Airbnb“.

Понастоящем собствениците на имоти в Марсилия, които искат да отдават втори дом под наем в Airbnb, трябва да поискат разрешение за промяна на предназначението от кметството, преди да получат законно разрешение.

Кметът твърди, че преди да заеме поста си през 2020 г., „4% от исканията са били отхвърлени“. Днес, казва той, този процент е 82%. „В Марсилия ще има най-строгите и силни правила във Франция за борба с Airbnb“, настоява той пред Maritima.

Заедно с Париж, Марсилия е създала така наречената „бригада на Airbnb“, която работи за идентифициране на незаконни обяви.

В цяла Франция има строги правила за отдаване под наем на жилища чрез платформата, но местните власти също могат да налагат собствени правила, допълва Euronews.

Добрият пример от Париж

През последните години все повече местни власти решават да направят точно това, за да се преборят с недостига на жилища и да ограничат свръхтуризма.

Френската столица Париж се прочу с дългата си съдебна битка с Airbnb, в резултат на която Съдът на ЕС постанови, че за краткосрочното отдаване на имоти под наем се изисква местно разрешение.

В Париж вече е забранено отдаването под наем на второ жилище в Airbnb, а всички собственици са ограничени в броя на дните, в които могат да отдават основното си жилище в платформата.

В допълнение към тези разпоредби всички собственици на имоти - французи или не, които отдават имота си под наем чрез Airbnb, трябва да декларират доходите пред данъчните власти.

Airbnb също предоставя на френската данъчна служба подробна информация за всички годишни наеми, което означава, че отдаването на имот в страната е по-малко привлекателно, отколкото в миналото.