Още един европейски град предлага ограничения за краткосрочните ваканционни наеми.

Следвайки стъпките на Барселона и Мадрид, андалуският град Севиля е най-новата дестинация, в която местните жители изразяват недоволство от цените на наемите.

Ето защо градският съвет обеща нови ограничения за издаването на лицензи за краткосрочно отдаване под наем на ваканционни имоти, което означава, че в 108-те различни квартала на Севиля не повече от 10% от имотите ще могат да бъдат туристически апартаменти, съобщава TimeOut.

Нещо повече, в районите, които вече са препълнени с краткосрочни наеми, като историческия център и квартали като Триана, няма да се издават повече лицензи.

Според мненията на някои обаче, тази политика не е достатъчна.

По данни на Испанската социалистическа работническа партия, 23 000 туристически обекта все още могат да получат лицензи по схемата и правилата трябва да бъдат „по-строги и амбициозни“.

Решението на общинския съвет последва новината, че Барселона и Мадрид планират да въведат много строги ограничения за краткосрочните наеми, като първият предвижда пълна забрана от ноември 2028 г.

Най-голямото безпокойство идва от факта, че се очаква Испания ще изпревари Франция като най-посещаваната страна в света до 2040 г.

Нов долад предвижда зашеметяващите 110 милиона посетители годишно.

И макар че това ще донесе много пари на испанската икономика, цените на наемите в страната са скочили със 70% през последните 10 години, а според местните жители това се дължи именно на краткосрочните наеми на жилища, отдавани на туристи.

В Барселона обаче, не всички са съгласни с идеята за забраняване на краткосрочните наеми.

„Цените на наемите се повишиха значително през последните 10 години и смятам, че администрацията се опитва да прикрие недостатъците си, като използва съществуващите апартаменти за други цели.

Но това няма да реши проблема“, казва Бонавентура Дурал, управляващ директор на Durlet Apartments, компания за отдаване на туристически апартаменти под наем в града.

По данни на Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона (APARTUR) този вид имоти представляват едва 0,77% от жилищата на пазара.

Те предупреждават, че ограничаването на лицензите може да увеличи броя на незаконните апартаменти и потенциално да доведе до изчезване на 40% от туристическия продукт на града.

„Със сигурност това ще окаже въздействие. Няма да се отрази само на хотелиерския бранш, а ще има последствия във всички услуги. Туристите съставляват 50% от нашата клиентела“, допълва пред Euronews Марк, управител на ресторант в Барселона.